facebook
twitter

България

Земеделците ще плащат данък "градушка"

Министър Порожанов засега се отказа да събира отчисления от застрахователите за борба с природните бедствия
562
БГНЕС
Правителството създава нова държавна фирма за борба с градушките, която ще се финансира от земеделските стопани и държавата.

Земеделският министър Румен Порожанов се отказа да събира отчисления от всички имуществени застраховки, за да пълни нов фонд за борба с градушките. Грижа за това ще имат държавата, както и земеделските стопани, от които ще се събира данък "градушка". Новият налог ще е поне 0.75 лв. на декар. Това става ясно от одобрения вчера от правителството проектозакон за превенция на неблагоприятни климатични събития в земеделието.  От не 
Проектозаконът се появи за първи път още през май миналата година и първоначално предвиждаше фондът да се пълни и от вноски от застрахователните компании. От тях се искаше да отчисляват по 0.8% годишно от премийния приход от имуществените застраховки като "Автокаско", срещу пожар и наводнения, срещу кражби и др. Застрахователите реагираха остро и предупредиха, че това е несправедливо и ще доведе до поскъпване на застраховките, които нямат нищо общо със земеделието.
Одобреният в сряда от правителството законопроект все още не е публикуван. Не са ясни мотивите и оценката на въздействието от него. От правителственото прессъобщение се разбира, че се предвижда да бъде създадено държавно предприятие, което да "управлява риска от неблагоприятни климатични събития". Не се споменава каква ще е съдбата на сегашната Агенция за борба с градушките. 
Дейността на новото предприятие ще се финансира споделено от държавата и от земеделските стопани, съобщава правителствената пресслужба. Каква ще е задължителната вноска, т.е. данък "градушка", не се посочва. В първоначалния вариант се предвиждаше отчисленията на земеделските стопани, които получават евросубсидии за площ, да са по 0.50 лв. на декар.  Очакваха се годишни постъпления от 13.5 млн. лв. Държавният бюджет трябваше да участва с 8.5 млн. лв. годишно. По информация на в. "Сега" първоначално предвижданата вноска от 0.50 лв. е нараснала на 0.75 лв. за декар. 

ВЪПРОСИТЕЛНИ
Не е известно дали фермерите, които сега сключват земеделски застраховки, ще трябва да плащат и данък "градушка". От Асоциацията на българските застрахователи припомнят, че 4% застраховките на фермерите и сега постъпват във фонд "Земеделие" и с тях се покриват щети от природни бедствия на незастраховани селски стопани. 
 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ТЕЛК комисиите ще работят и без специалисти по конкретното заболяване

20.10.2019

45
Петима са загинали при тежка катастрофа край Омуртаг

20.10.2019

1235 6
"Медиана": Победителят в София ще е ясен на 3 ноември

20.10.2019

1148 9

Коментари

ivanko77

Интересно ми е кой "лъже" или не е разбрал?

 

 "В първоначалния вариант се предвиждаше отчисленията на земеделските стопани, които получават евросубсидии за площ, да са по 0.50 лв. на декар.  Очакваха се годишни постъпления от 13.5 млн. лв."

 

В България има 35 млн. дка, които се обработват и това не е всичката земеделска земя. При 0.5 както и да го гледаш на си 17,5 млн лв., а при искането увеличение си отива на над 25 млн.

 

П.п. Данни за обработваемата площ в България има на сайта на МЗХГ раздел Агростатистика.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×