facebook
twitter

България

Зелените сезираха ДАНС за Жирардели

Екоминистърът изведнъж реши да търси международен консултант за промяната на концесията
445
Илияна Кирилова
Нено Димов изведнъж реши, че има нужда от международен консултант за преговорите, които започна с "Юлен".

Изненадата с представянето на Марк Жирардели за собственик на "Юлен" стигна до ДАНС и антикорупционната комисия. Институтът за зелена политика изпрати вчера сигнал до двете служби, че от 2001 г. насам министрите на околната среда са нарушавали закона за мерките срещу изпирането на пари, като не са извършили задължителната идентификация и проверка на физическите лица, които са действителни собственици на юридическото лице, с което екоминистерството има правни отношения - фирмата "Юлен" АД.

"Към момента на започване на широко афишираните преговори между г-н Нено Димов и представители на "Юлен" АД за промяна на концесионния договор той в качеството си на задължено лице по чл. 4, т. 24 от Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) не е извършил изискуемите проверки и е започнал преговори с концесионера в нарушение на чл. 10, т. 1-4 от ЗМИП", аргументира сигнала подателят му Петко Ковачев пред "Дневник".

Както "Сега" писа, представянето на Жирардели за собственик на "Т.А.К. сървисис лимитед", която е най-големият акционер в "Юлен", създаде повече негативи, отколкото позитиви. Този ход злепостави цялата власт - оказа се, че всички - Борисов, Ангелкова, Нено Димов, са научили в понеделник, че скиорът е собственик на концесионера в Банско.  Голям проблем продължава да бъде и фактът, че австриецът поне две години е бил хем в процедура да купува "Юлен", хем съветник на министъра на туризма. Отделно в търговските регистри на България и Кипър такава промяна в собствеността не е отразена, самият собственик не дава обяснение с какви пари и от кого е купил дружеството, няма и добро обяснение защо той се осветява чак сега, след като твърди, че е купил фирмата през 2016 г. (според адвоката на фирмата Петър Петров западната култура не позволявала на австриеца да се афишира като собственик).

Институтът за зелена политика настоява да се проверят действията на всички министри на околната среда от началото на подготовката за тази концесия, реалните прехвърляния на собствеността в "Юлен" от създаването на фирмата, както и произхода на средствата, платени при прехвърлянията на собствеността. В. "Сега" попита КПКОНПИ в понеделник ще провери ли Марк Жирардели за конфликт на интереси в качеството му на съветник на Ангелкова. От комисията поискаха въпроси по закона за достъп до обществена информация.

СТОП

Представянето на Жирардели за собственик произведе неочакван ефект и върху преговорите за концесията. Две седмици след като получи мандат от кабинета да преговаря с "Юлен", Нено Димов изведнъж реши, че е по-добре да търси международен консултант. Това на практика означава, че преговорите спират, макар че на извънреден брифинг министърът старателно избегна такава формулировка. Означава и да платим за външен консултант, въпреки че прокуратурата даде ясни указания какви незабавни действия да предприеме правителството по тези въпроси.

"По мое предложение обсъждаме с колегите в МС възможностите да наемем международен достатъчно независим и достатъчно авторитетен консултант, който да направи анализ на концесионния договор и на основните грешки, допуснати в него през 2001 г. Става дума за необходимостта от икономически анализ и желанието на правителството да повиши концесионното възнаграждение. Така че в момента сме на етап да видим как това може да се развие, за да имаме максимално обективен прочит и предложение", обяви Димов вчера.

На въпрос защо решението за международен консултант се взема след старта на преговорите за промяна на концесията, той отговори: "Това е процес, който тече в момента, тъй че не е след, а е по време на този процес". На въпрос, това спира ли преговорите, той уклончиво отговори, че окончателно решение няма, а само се обсъжда вариант "да изчакаме международен консултант". Трудно е да не се направи връзка между вчерашната стъпка на Димов, който до този момент не е демонстрирал колебания по темата, с изненадата "Жирардели".

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Инсайдър": България е хъб, но и мишена на руското разузнаване

17.02.2019

2043 37
Мей поиска подкрепа от Борисов за Брекзит

17.02.2019

1866 18
Голямо задръстване на "Цариградско шосе" на входа на София

17.02.2019

1082 5

Коментари

groznik

Зелените може да сезират и шефа на Космоса, ако разберат кой е. На тях им дай да сезират и да лаят за щяло и нещяло. Упорити кратуни са си и това си е.

ДЖОМАГА
снимка на ДЖОМАГА

абе ако не са те  що мизерии щяха още да се случат

 банско е една осрана дупка.

Mастар

Начи не може така!

бай цеко е назначен за олигарх, даден му Пирин за собственост, а тука някакви шушумиги се противопоставят на решенията на Политбюро. 

Егаси държавата!

пинятата
снимка на пинятата

зелените могат да стават отровнолютозелени

особено след запознанство с шефката на космоса

 

което ми напомня да си нахраня коалите...

абе некой да му се намира ефкалипт на листа  🌱🌱🌱🌱🌱🐨

Apolitichen

да наемем международен достатъчно независим и достатъчно авторитетен консултант

Тоя "консултант" да не се окаже нечия офшорна фирма, в която служителите или нямат или са лишени от юридическа и счетоводна правоспособност като "Алекс партнер?

Или Нено Димов ще обяви обществена поръчка за "авторитетен консултант" ... по обявяване на обществени поръчки? Ама първо да покаже, че юристите в министерствата са уволнени. Иначе се получва, че се плаща двойно, тройно (при обжалване в съда се наемат и адвокати, и вещи лица) за отговор на един въпрос - с престъпник ли се сключва договор/концесия или да.

Влез или се регистрирай за да коментираш