Медия без
политическа реклама

Започва пререгистрация на украинците у нас

01 Февр. 2023
Временната закрила за украинските бежанци у нас бе удължена с още една година.
Милена Стойкова
Временната закрила за украинските бежанци у нас бе удължена с още една година.

На последното си за мандата заседание служебният кабинет взе две решения за украинските бежанци. С едното бе удължена временната закрила до 4 март 2024 г., а другото касае свързаната с това пререгистрация.

Настоящата временна  закрила изтича на 24 февруари, тоест след по-малко от месец. По принцип по-рано Европейската комисия бе удължила действието на Директивата за временна закрила, тоест сегашното решение на българския кабинет е формално. Но въпреки това то трябваше да се вземе, а се бавеше по неясни причини. Неправителствени организации призоваваха правителството да не протака, защото така украинците отново са поставени в неизвестност. В крайна сметка министрите решиха да не оставят работата съвсем за последните дни.

А пререгистрацията касае украинците в практически план. Съгласно решението, процесът по пререгистрация започва в началото на февруари  и ще продължи до 31 март. Подробности не се съобщават, като най-вероятно такива ще има в следващите дни.

По данни на портала "България за Украйна" в момента у нас има 49 491 души. 10 320 от тях са настанени по програмата за подпомагане. Общо временна закрила досега са получили 151 346.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата