Quantcast

Медия без
политическа реклама

Започва пререгистрация на украинците у нас

01 Февр. 2023
Милена Стойкова
Временната закрила за украинските бежанци у нас бе удължена с още една година.

На последното си за мандата заседание служебният кабинет взе две решения за украинските бежанци. С едното бе удължена временната закрила до 4 март 2024 г., а другото касае свързаната с това пререгистрация.

Настоящата временна  закрила изтича на 24 февруари, тоест след по-малко от месец. По принцип по-рано Европейската комисия бе удължила действието на Директивата за временна закрила, тоест сегашното решение на българския кабинет е формално. Но въпреки това то трябваше да се вземе, а се бавеше по неясни причини. Неправителствени организации призоваваха правителството да не протака, защото така украинците отново са поставени в неизвестност. В крайна сметка министрите решиха да не оставят работата съвсем за последните дни.

А пререгистрацията касае украинците в практически план. Съгласно решението, процесът по пререгистрация започва в началото на февруари  и ще продължи до 31 март. Подробности не се съобщават, като най-вероятно такива ще има в следващите дни.

По данни на портала "България за Украйна" в момента у нас има 49 491 души. 10 320 от тях са настанени по програмата за подпомагане. Общо временна закрила досега са получили 151 346.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?