facebook
twitter

България

От заканите на Борисов за погрома в София не остана почти нищо

Оказа се, че арестуваните мълчат, обявеният за поръчител е пуснат, а още преди седмица е имало подаден сигнал в полицията
3 593
 стопкадър

От заканите на премиера Бойко Борисов, МВР и прокуратурата как бързо ще бъдат наказани всички виновни за мутренския погром в столично заведение не остана почти нищо. Оказа се, че в ареста са само двама души, а обявеният за поръчител съдружник е бил разпитан и пуснат без каквито и да е обвинения. Освен това се разбра, че всъщност още в петък - три дни преди нападението над заведението, в полицейско управление в столицата е имало сигнал за проблем, и то подаден от лицето, което МВР се опитва да прокара като поръчител на нападението. Тепърва ще се издирват още лица, а арестуваните до момента отказват да дават обяснения.

Това изобщо не попречи на премиера Бойко Борисов да обясни по време на поредното си роуд шоу: „Двама собственици си мерят кой е по-голям тарикат“. Той показа, че е раздразнен от факта, че пострадалите не са сигнализирали МВР, а са огласили случая в социалните мрежи. „Всички са с повдигнати обвинения, арестуват се по най-бързите процедури да се вкарват в затвора. Един по един ще ги изловят бързо и ги излавят“, добави премиерът.

Шефът на националната полиция Христо Терзийски обяви пред Нова тв, че са установени общо пет лица, съпричастни към инцидента. Двама били в ареста и отказвали да говорят, а други двама са пуснати за издирвани. Снимките на издирваните бяха разпространени от МВР и СДВР. Терзийски представи и общия профил на извършителите на погрома. „Петимата, които до този момент са заподозрени, са млади мъже на възраст между 23 и 35 години. Само едно от тези лица не е криминално проявено. Всички са с различни деяния – унищожаване и повреждане на имущество, грабеж, кражба и хулиганство”, обясни той. Така и не стана ясно дали те са били осъждани.

Терзийски разказа и за съдружника на собственика на нападнатото заведение. При разпита мъжът признал, че не успяват да разделят бизнеса си и че имат неизяснени финансови отношения, но е отрекъл да е поръчал нападението. „В разговори собственикът на заведението е запознал полицията с бизнеса му. В строителния си бизнес е имал финансови отношения за около  500 хил. лв. по повод строителство на различни обекти. Има и други отношения на базата на стопанисване на търговски обекти, които се отдават под наем. Изследваме тези взаимоотношения, за да намерим мотива за деянието”, казва Терзийски пред Нова тв.  „Единствената информация, която имаме, е от седмицата преди погрома, когато е подаден сигнал отново за неправомерни действия, извършвани в един от обектите на компания, която се стопанисва в съдружие от двете лица", обяви още директорът на националната полиция. Той обаче не обясни дали са взели някакви мерки по сигнала и дали това е могло да доведе до предотвратяване на случилото се.

Все още няма коментари

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2418 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3204 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

889 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×