Медия без
политическа реклама

Властта обещава дефибрилатори на обществени места

26 Септ. 2019АНА АТАНАСОВА
Pixabay

Нормативни промени, които да позволят на обществени места да има дефибрилатори, които да се ползват при спешни случаи, обеща шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. Около 10 000 българи умират годишно от сърдечен арест, а голяма част от тях могат да бъдат спасени, ако на обществени места се поставят дефибрилатори, обясниха експерти на форум за повишаване на информираността на обществото за сърдечния арест и възможности за прилагането на своевременна дефибрилация от немедицински лица с помощта на автоматичен външен дефибрилатор. Дискусията беше организирана от БЧК.

"Заявявам ангажимент да търсим вариантите, които са необходими за промяната на нормативната уредба, така че тези устройства да бъдат достъпни и по този начин да може да се спасява човешки живот", каза Даниела Дариткова.

В България годишно от сърдечен арест умират около 10 хиляди души, като голям процент от случаите настъпват в присъствието на други хора и ако околните се намесят в първите 3-5 минути, шансът пострадалият да оцелее е 50-80%, обясни генералният директор на БЧК Красимир Гигов. Външни дефибрилатори може да се поставят на летища, в полицейските коли, в търговски центрове и други места, на които има много хора. Такива има на много места в Европа.