facebook
twitter

България

Светият синод анатемоса Закона за социалните услуги

Владиците искат той да бъде оттеглен, защото отрича връзката на детето с родителите му
453
 Илияна Кирилова

Светият синод призова управляващите да оттеглят целия нов Закон за социалните услуги, тъй като текстовете му отричат по същество духовната връзка на детето с родителите му, а в нормативния документ "са въплътени антихристиянските идеи на Националната стратегия за детето 2019-2030 г.". "Тази лукава аритметика – колкото повече права за детето, толкова по-малко за родителите, поставя детето в зависимо състояние от външен генератор на детски права и чрез това внедрява изкуствен заместител на родителите във формата на професионални „майки“, институционални мащехи или други сурогатни форми на майчинство", се казва в становището на духовната институция. Синодът призовава управляващите да създадат такива "семейни политики", които да защитават и укрепват традиционното семейство, да съдействат за преодоляване на демографския срив, ефективно да пазят децата и жените от опасностите, на които могат да бъдат подложени.

Приетият през март Закон за социалните услуги влиза в сила от 1 януари. Той е третият от пакета закони, които имат за цел да реформират социалния сектор, и далеч не касае само децата. Текстовете му уреждат правото за ползване на социални услуги - както от хора с увреждания и от уязвими социални групи, така и от всички граждани - например консултации с логопед и психолог за децата. С преходни и заключителни разпоредби обаче бяха променени и Законът за закрила на детето и Семейният кодекс, което изкара на улицата протестиращите срещу спряната Стратегия за детето, които смятат, че с поправките се улеснява отнемането на деца от родителите им. От "Атака" също поискаха законът да бъде отменен.

От социалното министерство пък уверяват, че Законът за социалните услуги не заимства тихомълком идеи от спряната Стратегия за детето. Новите текстове са свързани с превенция на случаи на изоставяне на деца както в родилните домове, така и на деца с увреждания, а не с отнемането им, разписан е и координационният механизъм за действия при случаи на насилие над деца, твърдят от МТСП. 

 

ПОЗИЦИЯ

Светият синод не за пръв път демонстрира особена чувствителност по темата за възпитанието на децата и семейните политики. По време на общественото обсъждане на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. църквата отправи призив за цялостна редакция на документа и се обяви срещу забраната на физически наказания над децата, тъй като отмяната на шамарите създава "условия за спекулации, тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност". След това от БПЦ замазаха скандала, като обясниха, че официално публикуваната позиция била решение на чиновничка, което не е стиковано с митрополитите. 

Все още няма коментари

Още

Борисов: Не мога да изгоня с милиция и палки хората от църквите

09.04.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА, ТЕОДОРА СЛАВЯНОВА

9948 211
Великденските литургии ще бъдат извън църквите

30.03.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

1736 19
Църквата ще се включи в обсъждането на закона за социалните услуги

13.12.2019

428 12

Влез или се регистрирай за да коментираш

×