Quantcast
Стотици аптеки протестираха срещу хаоса в сектора | СЕГА
facebook
twitter

България

Стотици аптеки протестираха срещу хаоса в сектора

Над 700 фармацевти спряха работа заради въвеждането на прекалено много промени наведнъж
128
 Илияна Кирилова
Новият регламент предполага и да не се продават лекарства на блистери.

Стотици аптеки в цялата страна не работиха вчера в знак на протест срещу хаотичното въвеждане на нови правила накуп, което поставя под въпрос съществуването им. Броят на включилите се в протеста е над 720 аптеки, сочат данните на организатора - Националната аптечна камара. 

На 9 февруари беше стартът на системата за верификация в целия ЕС, която цели да се ограничи продажбата на фалшиви лекарства. У нас обаче това създава проблем на по-малките аптеки, които не работят със здравната каса - те трябва да си купят софтуер и четци за новите задължителни уникални кодове на лекарствата. Без тях те не могат да продават нови медикаменти, тъй като са длъжни да сканират кодовете и да ги пращат в обща база данни.

Това съвпада и с въвеждането на националната система за проследяване на недостига на лекарства - през нея аптеките трябва да докладват на агенцията по лекарствата, ако търговците на едро им отказват доставки на медикаменти, и така да се предотвратява липса на лекарства. Освен това НАП иска да се сменят и касовите апарати. Отделно се очаква по-късно да се въведат и електронна рецепта и електронно досие.

Затова протестиращите искат да бъдат подпомогнати финансово за въвеждането на новите изисквания, тъй като им е трудно да покрият разходите си за постоянното актуализиране на софтуер. Те настояват и промените да се правят синхронизирано. "Протестът не е срещу верификацията, а за това да има цялостност и пълнота във въвеждането на електронно здравеопазване. Това включва електронната рецепта, електронното досие, което включва синхронизиране на тези системи със системата по верификация. Това, което нас ни интересува, е не да се правят на всеки два-три месеца някакви системи на парче и да се очаква, че цялата тази система една, система две, система три, система четири ще я платят аптеките, а обратно - да се прави държавно планиране, да се търси европейско финансиране, да се търси държавно подпомагане“, обясни пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

"Да се удължи срокът за въвеждането на новия софтуер за аптеките, разходите, които трябва да направят аптеките, да са за сметка на производителите на лекарства, цените на лекарствата да са едни и същи в различните аптеки и пр.", поиска лидерът на левицата Корнелия Нинова, като посочи, че зад "паравана с въвеждането на европейски правила управляващите убиват малкия и средния бизнес". По думите й промените, свързани с новите изисквания, били в подкрепа на олигарсите и на собствениците на големите вериги аптеки. "Хората в малките населени места ще останат без достъп до лекарства. Това е некадърност и безхаберие за живота на българите", посочи още Нинова.

 

ТВЪРДО

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев коментира, че от 3600 аптеки в страната над 2100 са въвели новата система за верификация на лекарствата и процесът продължава всеки ден. "В този процес аз не виждам някакъв проблем. В разговорите с моите колеги от другите страни - членки на ЕС, никъде в нито една държава няма протести или такова напрежение, каквото се създава при нас", каза той и допълни, че държавата няма как да помогне на аптеките, защото това би било непозволена помощ. Беше даден над 6-месечен преходен период, преди системата да стартира, за да могат аптеките да се включат спокойно, припомни Ананиев.

 

Все още няма коментари

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

3346 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3377 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

1114 6

Влез или се регистрирай за да коментираш