facebook
twitter

България

Скандал за нагласен конкурс разтресе културата

1156
Илияна Кирилова
Боил Банов

Страстите около старта на Пловдив като Европейска столица и скандалите с изложбата на Ода Жон в Националната галерия бяха последвани от нова драма в културата – художници се усъмниха в нагласен конкурс във връзка с представянето на България на Венецианското биенале. То ще стартира през май, България се завръща на него след участие през 2011 г., а надпреварата кой да ни представя бе организирана от Министерството на културата (МК). За победител бе избран проектът “Как живеем“ на куратора Вера Млечевска и художниците Рада Букова и Лазар Лютаков. За представянето ни се отпускат 500 000 лв.

В социалните мрежи обаче се появи негодувание, че в конкурса има конфликт на интереси по отношение на участници и жури, а и че в хода му са променени правила – в средата на процедурата са станали ясни параметрите на помещението, наето от България, което пък рефлектира върху самото състезание (някои проекти отговарят, а други не). По този повод един от участниците в конкурса – художникът Петко Дурмана, внесе искане за достъп до информация. Той настоява министърът на културата Боил Банов да му предостави редица документи, от  които да се разбере как точно е извършвано оценяването. “МК не бе длъжно да организира конкурс, няма такива изисквания към него. Можеше директно да излъчи проект. В крайна сметка организира много сложен конкурс, от който обаче се оказа, че няма смисъл”, заяви Дурмана.

Негодувание има и по отношение на графика на конкурса. Той не приключи в обявените срокове. Пред сайта “Площад Славейков” от МК казват, че нарушения в тази връзка няма.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Папа Франциск към българите: Пазете и разпространявайте мира

24.05.2019

240 6
Машините за гласуване поемат към избирателните секции

24.05.2019

117 5
Румен Радев: В българския език народът ни е откривал своето спасение

24.05.2019

538 19

Коментари

Емил75

Къде е министъра и защо не се намеси? Но няма какво да ви учудва този пореден гаф в културата. Соросоиди-капиталци управляват министерството барабар с министъра който е на каишка. Жалко за България

Влез или се регистрирай за да коментираш

×