facebook
twitter

България

Шефът на БНР няма да улесни СЕМ с подаване на оставка

Отстраняването на Силвия Великова било от „желание за промяна на статуквото“, твърди директорът Светослав Костов
1 083
Журналистите от "Хоризонт" искат оставката на Светослав Костов (вляво) и на управителния съвет на БНР. На снимката са членовете му Галя Тренчева и Стефан Ташев.

Шефът на БНР Светослав Костов няма да подаде сам оставка и ще остави развръзката на скандала в националното радио в ръцете на Съвета за електронни медии. Това става ясно от отворено писмо на генералния директор, разпространено вчера. Костов твърди, че „не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях“. Освен това той заплаши със съд "всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества". Началникът нарича ситуацията в БНР „тревожна“, но обвинява за нея "няколко човека", които били използвали СЕМ за "проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения". Костов не коментира собствената си роля за напрежението в медията и не дава разяснения дали хора извън радиото са му се обаждали с искане да свали от ефир водещата на сутрешния блок и отразяваща съдебната система Силвия Великова. Според Костов с операцията по махането на Великова той е демонстрирал „желание за промяна на статуквото“, което обаче срещнало „силна съпротива“.

Шефът на БНР не коментира и изнесените от бившия шеф на "Хоризонт" Ивайло Савов данни, че лично генералният директор му оказал натиск Великова да бъде отстранена до избирането на Иван Гешев за нов главен прокурор и че според Костов ситуацията била "или тя, или аз". В писмото не се коментира и темата дали директорът е бил наясно с готвеното изключване на "Хоризонт" на 13 септември – деня, в който на Великова не бе позволено да води „Преди всички“. За безпрецедентното спиране на програмата за близо 5 ч. прокуратурата вече излезе със становище, че генералният директор не е бил в течение и че цялата отговорност е на техническия директор Пламен Костов. Становище, което изглежда абсурдно на фона на това, че ден преди замлъкването на „Хоризонт“ БНР публикува на сайта си информация за предстоящата "профилактика" и че съобщението бе изчетено и в ефир. Вместо това Костов предпочита да твърди, че той е жертва в цялата история. „Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии“, се казва още в писмото.

Миналата седмица журналисти от БНР направиха пред СЕМ разкрития за брутален натиск и заплахи, откакто Костов е начело на радиото. Те разказаха как на директора са звънели най-малко четирима души извън БНР, които са искали Великова да не отразява конкурса за нов главен прокурор. Колегите й показаха документи как в резултат Костов и подалият оставка и.д. шеф на „Хоризонт“ Николай Кръстев са изпълнили поръчката. По-късно обаче Великова бе върната на работа след личната намеса на премиера Бойко Борисов. По време на разговора в СЕМ редколегията на „Хоризонт“ поиска оставката на Костов и на управителния съвет на БНР, тъй като журналистите вече нямат доверие в административните си ръководители. Председателят на СЕМ София Владимирова заяви, че ще сигнализира прокуратурата да извърши проверка в радиото, и предложи да организира среща между журналистите и Костов. Редколегията обаче отказа с мотив, че работещите в „Хоризонт“ вече са заявили позицията си. За този петък е насрочено заседанието на СЕМ, на което трябва да стане ясно дали регулаторът вижда законови основания мандатът на Костов да бъде прекратен. Владимирова обаче вече даде да се разбере, че не вижда такива и че се очертава БНР само да бъде глобено с до 27 000 лв. Преди дни и Комисията за регулиране на съобщенията съобщи, че за изчезналия сигнал на „Хоризонт“ на националното радио ще бъде наложена санкция от 10 000 до 100 000 лв.

 

Позиция

Това, което застрашава България в момента най-много, е автоцензурата. Защото, да, привидно може да има свобода и да се казва "Ние не се месим в работата на медиите", но отдолу да са създадени такива условия, такива финансови зависимости, такива организационни разпоредби, които да карат журналистите в България и медиите сами да се цензурират". Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Ню Йорк. Той поясни, че би искал да види конкретни предложения, за да обяви дали би подкрепил законодателна инициатива, насочена към защита на свободата на словото.


Сигнал

Асоциацията на европейските журналисти в България организира жива верига в защита на свободата на словото под мотото "Да дадем сигнал!". Проявата е насрочена за 26 септември от 12 ч. пред сградата на БНР – ден преди СЕМ да обяви решението за директора Светослав Костов. 

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

След "Корона къш" Иво Димчев се мести в Двореца

29.05.2020

195
Иван Костов: Кабинетът се справя с кризата

17.05.2020

2367 35
Б. Жотева не знае защо България е 111-а по свобода на словото

16.05.2020

Обновена

8575 50

Коментари

вила

 А СЕМ чака онзи...

PlaNed
снимка на PlaNed

Самките от СЕМ чакат СЕМки!

Трябва да намерят занимавка на агроекспертката си с магистратура по люпени на семки

Влез или се регистрирай за да коментираш

×