Quantcast
Само 11 университета ще увеличат стипендиите на докторантите си | СЕГА
facebook
twitter

България

Само 11 университета ще увеличат стипендиите на докторантите си

Добавките ще се изплащат със задна дата от юли
3 522
 Илияна Кирилова
Средно 2200 лв. на година ще са допълнителните стипендии на докторантите в СУ.

Докторантите само в 11 наши университета, правещи наука на най-високо ниво, ще бъдат зарадвани с увеличение на стипендиите си. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев пред "Сега" по повод отпуснатите вчера от кабинета допълнителни 1.5 млн. лв. за увеличение на стипендиите на докторантите в БАН и държавните вузове.

След протести на научната общност просветното министерство обеща да повиши размера на докторантската стипендия, която, въпреки че се промени от 450 на 500 лв. в началото на годината, пак остана с 10 лв. по-малко от минималната заплата в страната. Обещанието бе увеличението да е диференцирано, т.е. бонус към стипендиите си да получат само докторантите в най-добрите в научно отношение вузове. Предварителните изчисления на МОН сочеха, че 19 университета отговарят на условията за отпускане на допълнителни средства за докторантите - да имат висока интензивност на научната дейност (с индекс над 2). След прецизиране обаче се оказало, че на критериите отговарят само 11 висши учебни заведения.

Условно висшите училища са разделени в две групи - тези с висока интензивност на научната дейност като БАН, СУ, медицинските вузове в София и Варна, ХТМУ и др., и тези със средно висока интензивност като Бургаския университет, Тракийския у-т, Университета по хранителни технологии, ТУ-София и др. В зависимост от това в коя група попадат техните вузове, докторантите ще получават различни добавки към стипендиите си. Най-високи бонуси ще има за БАН - средногодишно един докторант в академията ще получи 3900 лв. допълнително, което прави по над 300 лв. на месец. Докторантите в СУ могат да се надяват на около 2200 лв. средногодишно над сегашните си стипендии, както и тези от МУ-София. Увеличението за докторантите в Бургаския, Тракийския у-т и в УХТ пък например ще е средногодишно само 500 лв. отгоре.

Първоначално МОН възнамеряваше да насочи 2.5 млн. лв. за цялата 2018 г. за увеличение на докторантските стипендии. Тази сума обаче е намалена до 1.5 млн. лв., тъй като парите се отпускат само за половин година - от юли до декември т.г. За  2019 г. обаче сумата ще е 3 млн. лв., обясни министър Вълчев.

СКОК

В последните години докторантите се увеличават въпреки ниското заплащане, сочат данните на МОН. Ако през 2010 г. редовните и задочните докторанти са били 1355, през 2017 г. броят им е 2300. При редовните докторанти увеличението е от 995 на 1680 души. За 2018 г. кандидатите намаляват съвсем леко, но броят им е съпоставим с м.г. 

 

НАУКА

Вчера кабинетът одобри 11 национални научни програми за периода 2018-2022 г. в най-различни сфери на икономиката - ИКТ технологии, екология, здраве и т.н. Те са на обща стойност 61 млн. лв., но повечето дейности са със срок на изпълнение 3 г. За тази година за финансирането им бяха одобрени 18 млн. лв. Част от проектите, по които могат да кандидатстват БАН и вузовете у нас, ще са за изследвания на климата, водните ресурси, бедствията, цифровите технологии, проучвания в областта на здравословните храни, биотехнологиите и нисковъглеродните енергийни източници, въвеждане на методология за изследване на дарената кръв и т.н.

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

7593
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

4282
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

1888