Quantcast

Медия без
политическа реклама

Промените за осиновяването преодоляха първата летва

Депутатите приеха на първо четене улеснения в разкриването на тайната на биологичните родители

Pixabay

Със 145  гласа "за" парламентът гласува на първо четене промени в Семейния кодекс, внесени от депутати на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Целта на одобрения законопроект е процедурата по осиновяване да стане по-прозрачна, както и да се улесни разкриването на тайната на осиновяването. В рамките на същото заседание бяха разгледани и предложения за промени в Семейния кодекс от "Възраждане", но те не бяха одобрени.

У нас разкриването на тайната на осиновяването е изключително трудно, тъй като осиновените могат да научат произхода си от съда, само ако са налице важни обстоятелства. "Това, което предлагаме, не означава, че тайната на осиновяването ще падне. Който разгласи тайната на осиновяването, с намерение да вреди на осиновителите или осиновения, се наказва с лишаване от свобода. Ние предлагаме с навършване на 18 години осиновеното лице да подава заявление до съда за разкриване на биологичните родители, след което да се проведе изслушване на биологичните родители при закрити врата, ако родителите са живи", обясни бившият социален министър Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

В мотивите на законопроекта също така се посочва, че целта на предложените промени е да се подобри процесът на осиновяване, да се осигури по-добра защита на правата и подкрепа на осиновителите, осиновените и кандидат-осиновителите. Вносителите на законопроекта твърдят, че промените са в интерес на децата, тъй като ще се разширят възможностите за избор на най-подходящ осиновител за конкретно дете. За подобряване на процеса на осиновяване се планира да се създаде електронна платформа, чрез която да се облекчат не само кандидат-осиновителите, но и административните органи.

Предлагат се още и промени в условията на осиновяване на братя и сестри, въвеждане на максимална възрастова разлика от 50 години между осиновителя и осиновения. Предвижда се и процедура, която да прекрати практиката родители да предотвратяват вписаването на децата в регистъра чрез обещания да ги вземат от институциите, което така и не се случва.

"Възраждане" се противопоставиха на предвидените в законопроекта улеснения на процедури. И заявиха, че социалните работници, отговорни за осиновяванията, "имат за цел да разбиват български семейства". Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ, която е сред вносителите на проектозакона, заяви, че улеснени процедури не означава пренебрегване на нуждите на осиновителите и осиновените, а се прави, за да може детето да намери своята естествена семейна среда бързо. И допълни, че "Взъраждане" дължат уважение на социалните работници, които са посветили живота си на работата, макар да получават доста по-ниски от депутатските заплати.

ОТ БСП също се възпротивиха на промените в Семейния кодекс, тъй като според тях не са в интерес нито на децата, нито на биологичните родители, а в интерес на кандидат-родителите. Соцдепутатите заявиха, че предвидената разлика от 50 години между осиновителя и осиновения, е прекалено голяма. 

 

Още за промените:

Нов законопроект с промени в Семейния кодекс ще се опита да улесни разкриването на тайната на осиновяването у нас и да отпуши осиновяванията, намалели наполовина в последните години спрямо нивото през 2013 г.

 

Още по темата