facebook
twitter

България

Под 10% от фирмите у нас минават през независим финансов одит

387
Независимата заверка на финансовите отчети не е административно бреме за бизнеса, а условие за качествена отчетност, търсена от всеки инвеститор, банка или контрагент, смятат от ИДЕС.

Финансовите отчети на малко над 15 000 фирми са били заверени от независими одитори през миналата година. При между 200 000 и 300 000 действащи предприятия у нас това е изключително нисък брой, отбелязаха от Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС). На пресконференция вчера ръководството на института се противопостави на исканията на работодателските организации за спешни промени в Закона за счетоводството, с които от задължителен финансов одит да се освободят хиляди малки и средни предприятия.
За целта работодателите настояват двойно да се завишат праговете за балансовата стойност на активите и приходите от продажби, като се изравнят с критериите за малко предприятие. Те настояват също така да се премахне задължителното одитиране на акционерните дружества, когато те нямат продажби и нает персонал. Тези промени ще освободят от бюрократичната тежест близо 6500 предприятия, което ще им спести общо 13 млн. лв., показват сметки на работодателските организации. Бизнесът дори обвини държавата, че през 2016 г., когато е въведена директивата за задължителния независим финансов одит, умишлено е бил раздут обхватът му, за да се осигури работа на одиторите.
Промяната в Закона за счетоводството ще бъде гледана в данъчния пакет за 2019 г., който се обсъжда в Народното събрание. Позицията на бизнеса вече срещна подкрепа от "Обединените патриоти".

Все още няма коментари

Още

Отбелязваме Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея

26.03.2019

112
Борисов: Писах за подкрепа на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия

26.03.2019

796 7
15 000 българи умират на година от мръсен въздух

26.03.2019

315 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×