facebook
twitter

България

Парламентът забрани наргилета в заведенията

237
Снимка: Архив

Парламентът забрани на първо четене пушенето на наргилета в закрити обществени помещения. Така режимът за наргилетата се приравни към този за цигарите. Промените в Закона за здравето са предложени от депутати от НФСБ.
 
Въвежда се и забрана на предлагането и продажбата на наргиле на деца.

"Потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето", посочват в мотивите си вносителите. Те отбелязват, че вредите за здравето са свързани с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, зъбната кухина и зъбите. "Пушенето на една цигара трае между 5 и 10 минути, докато пушенето на едно наргиле трае между 20 и 50 минути, т.е. може да се предположи, че за един сеанс пушачът на наргиле вдишва толкова дим, колкото при изпушването на 10 или повече цигари", аргументира промените Борис Ячев от "Обединени патриоти". Той допълни, че ароматните смеси за пушене на наргиле съдържат или тютюн, или сушени плодове, които се обработват с химически вещества за приятен вкус и мирис. По данни на МВР не са редки случаите в смеските, които се ползват за пушене на наргиле, да бъдат добавяни и наркотични вещества, допълни той.

Все още се чака в парламента да влязат промени в Закона на здравето, подготвяни от миналата година от здравното министерство, с които да се регулират допълнително и настоящите забрани за пушене на цигари на закрито. Сред тях са при няколко нарушения на забраната да се затварят заведения, както и да се регламентира по-ясно кое е затворено и кое отворено помещение, така че във временни тенти към кръчмите също да не може да се пуши.
 

Ключови думи:

наргилета, забрана
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Русия забрани "неуважението" към властите и президента

08.03.2019

961 17
Депутатите най-сетне намериха време за мерки срещу наргилетата

01.03.2019

652 2
Йорданка Фандъкова отново забрани Луковмарш

14.02.2019

788 15

Коментари

Хр_Атанасов_2

Подкрепям забраната, ако успешно се приложи в практиката.

Самоубийство е да пушиш равностойността на 20-30 цигари за 2-3 часа. Пък да е тютюн - не би. Пушиш "аромат" на тиква, зелка, пъпеш, диня, зеле или краставица на търкалета...

А беше време, когато "пиенето на тютюн" беше нещо, което СЕГА обърнаха на нищо. Отврат безподобна залива/заля пушачестите ни зелени поля....

 

fierсe
снимка на fierсe

Парламентът забрани на първо четене пушенето на наргилета в закрити обществени помещения. Така режимът за наргилетата се приравни към този за цигарите. Промените в Закона за здравето са предложени от депутати от НФСБ.

 

някой да ни светне, заведенията не са ли закрити частни помещения?!?

30мби хедж
снимка на 30мби хедж

Унищожихте ресторантите за да си оправдаете 80% акциз.

 

   SiKkКꞱiR вам и умрелата ви Европа

Влез или се регистрирай за да коментираш

×