facebook
twitter

България

Парламентът ще чака Цацаров да му каже дали да уволни Пламен Георгиев

1783
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Борис Ячев

Забърканият в „Апартаментгейт“ Пламен Георгиев засега ще запази поста си на шеф на държавната антикорупционна комисия (КПКОНПИ). Това се отнася и за заместника му Антон Славчев, който също беше замесен в имотния скандал. Такова решение взе с пълно единодушие парламентарната комисия за борба с корупцията вчера.

Преди седмица депутатите от БСП внесоха проекти за решения, в които се предлага Георгиев и Славчев да бъдат предсрочно освободени. Социалистите се мотивираха с медийните публикации, които поставиха под въпрос истинността на данните, посочени в имуществените декларации на шефовете на антикорупционната комисия. Неспособността им да разсеят създалите се около тях съмнения представлява „тежко нарушение“ на служебните им задължения, което според закона е основание Георгиев и Славчев да бъдат освободени от постовете им, смятат соцдепутатите.

Съвсем противоположно се оказа мнението на депутатите в ресорната парламентарна комисия, която разгледа проекторешенията на БСП вчера. Членовете й очевидно се бяха наговорили предварително за позицията, която да заемат, тъй като без никакви обсъждания излязоха с една и съща хипотеза - трябва да се изчакат проверките на прокуратурата, образувани срещу шефовете на КПКОНПИ, и тогава да се реши какви мерки да се предприемат. Консенсусът сред депутатите беше улеснен от отсъствието на представители на БСП, които да защитят предложенията на левицата.

„Няма да е справедливо и отговорно това да бъде приложено към тях, а не към други хора, които имат драстично по-високи нарушения“, обяви депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. И намекна, че „хората с драстично по-високи нарушения“ са сред вносителите от БСП.

Да се изчака прокуратурата призоваха още Симеон Найденов от „Воля“ и Ихсан Хаккъ от ДПС. А Борис Ячев от „Обединени патриоти“, който оглавява парламентарната антикорупционна комисия, отхвърли мотивите на БСП с аргумента, че в закона въобще няма дефиниция за „тежко нарушение“. Така обаче само остави висящ въпроса защо има такава разпоредба, след като очевидно не може да бъде приложена.

Накрая комисията единодушно реши да се изиска информация от държавното обвинение за резултатите от назначените проверки. Борис Ячев обеща още в петък да изготви искане до главния прокурор Сотир Цацаров.

НОВ ЗАКОН

Антикорупционната комисия на Народното събрание реши, че ще възложи на Националния център за парламентарни изследвания да изготви оценка на въздействието и резултатите от прилагането на действащия закон срещу корупцията. В зависимост от резултата ще реши дали да препоръча на НС да изготви изцяло нов закон, както поиска президентът Румен Радев на последното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Изследването трябва да бъде готово в срок от един месец.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цветанов е прав! Тях няма кой да ги накаже!

26.06.2019

Мартин Георгиев

2319 4
Поредната грузинска драма е добре дошла за Кремъл
"Апартаментгейт" бавно и безславно се отправя към небитието

25.06.2019

Мартин Георгиев

2371 11

Коментари

дядо яга

става интересно...така наречените управляващи, които фантастично смело набутаха в ръцете на Компито де що права и безогледна власт за мъчене на противника се сетиха, явно най-накрая проумяха, че противника може да станат и те..... Така си бяха повярвали, че са вечни и Компито с шеф техен човек си е също тяхно, и също вечно,  че като усетиха, че може и да стане обратното..... се ужасиха от перспективата. И сега се чудят вкупом как да се измъкнат от дупката, която копаха за другите....За сега с тъпото изчакване, това е лесно и не се изисква мозък...Та нали техния човек, колчем си отвори устата да се хвали с успехи ,винаги ще го прекъснат с въпрос за тераси...Кой ще му вярва ,  каквото и да каже....

RanBosilek
снимка на RanBosilek
този айдук не е "забъркан", такива като него би трябвало да бъдат набивани на кол. както впрочем и малоумниците като дядо яга и предишните му его-та

Влез или се регистрирай за да коментираш

×