Медия без
политическа реклама

В НС одобриха декларация срещу избора на нов главен прокурор

Правната комисия получи специално разпореждане от председателя на парламента да обсъдят и гласуват декларацията

05 Юли 2023
Членовете на комисията не проявиха никакво желание да дискутират предложението.
Людмил Илиев
Членовете на комисията не проявиха никакво желание да дискутират предложението.

Проектът на декларация, с който Народното събрание призовава Висшия съдебен съвет да прекрати временно процедурата за избор на нов главен прокурор, беше одобрена от парламентарната правна комисия днес. Зад призива застанаха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. "Възраждане",БСП и ИТН го отхвърлиха.

Интересното беше, че проектът не беше включен в дневния ред на комисията. Председателят й Стою Стоев съобщи в началото на заседанието, че е постъпило специално разпореждане, лично от шефа на парламента Росен Желязков, комисията да разгледа днес, като първа точка, въпросната декларация. Депутатите се подчиниха безропотно.

Предложението беше внесено от водещи фигури на трите формации, които влизат в новото конституционно мнозинство - Бойко Борисов, Делян Пеевски, Христо Иванов, Никола Минчев и др. В него е записано, че процедурата по избора трябва да спре, докато се случат две неща. Първо, Конституционният съд да се произнесе по делото, заведено от бившия вече главен прокурор Иван Гешев срещу намаляването на мнозинството за назначаване и уволняване на главен прокурор. Второ, да се приемат планираните промени в Конституцията. В документа се посочва, че ако новият шеф на държавното обвинение бъде избран, преди тези неща да се случат, тогава процедурата "няма да постигне очакваното обществено доверие за справедлив и прозрачен избор".

Нямаше никаква дискусия преди обсъждането, нито коментари след него. Остана впечатлението, че към декларацията се подхожда като към формалност. Предстои и финалното й обсъждане и гласуване в пленарната зала.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата