Quantcast
Незаконно сметище е напът да предизвика екокатастрофа край река Стряма | СЕГА
facebook
twitter

България

Незаконно сметище е напът да предизвика екокатастрофа край река Стряма

317
 стопкадър Нова тв
Нерегламентираното депо, на което дори се изхвърлят умрели животни, се намира в индустриалната зона на Община Раковски.

Огромно по мащабите си незаконно сметище е напът да предизвика екокатастрофа в няколко села по поречието на Стряма. Нерегламентираното депо, на което дори се изхвърлят умрели животни, се намира в индустриалната зона на Община Раковски, разказва Нова тв, която е сигнализирала за проблема Регионалната екоинспекция.

Незаконното сметище се разпростира на площ от 20 декара. На него се натъкнали служители от близка фирма. Те доброволно решили да почистят района. Сред изхвърлените отпадъци открили токсични и опасни. "Натъкнахме се на спринцовки. Това е вид опасен отпадък и той трябва да бъде унищожен по специален начин", каза Цветан Геров.

Освен строителни фирми на незаконното сметище отпадъците си изхвърлят и жителите от близкото село Стряма. Работещите в индустриалната зона обвиняват в престъпно бездействие общинските власти и екоинспекцията. От Община Раковски твърдят, че са засилили контрола и вече има десетки санкционирани. "От началото на година до днешния ден сме съставили 15 акта на физически и юридически лица, като актовете към физическите лица са на стойност между 500 и 2000 лв., а на юридическите са между 2000 и 5000 лв.", обясни Венцислав Чавдаров, зам.-кмет на Община Раковски.

Екоинспекцията извърши проверка на място и тъй като по закон отговорността за незаконните сметища е на кметовете, състави предписание на Община Раковски. Ако общината не го изпълни, може да бъде санкционирана с 10 000 лева. Служителите от близката фирма се решени да продължат с доброволната си акция по почистването, стига някой зад гърба им отново да не изхвърля отпадъците на същото място.

Още

Властта се зае със заседналия кораб в опит да изпревари морска буря

26.09.2021

Обновена

3718
Стотици мъртви риби изплуваха от Марица край Пазарджик

25.01.2020

1703
Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

5517