facebook
twitter

България

МЗ спасява над 500 лекарски практики с поредна законова промяна

Срокът за специализации на общопрактикуващите отново ще бъде удължен - този път с 4 години
1030
Илияна Кирилова

Заради опасността хиляди пациенти да останат без личен лекар, срокът, в който общопрактикуващите трябва да имат задължително специалност, ще бъде удължен за пореден път. "Министерството на здравеопазването ще предприеме законодателна инициатива за удължаване с четири години на срока за придобиване на специалност „Обща медицина“ от общопрактикуващите лекари", съобщиха от МЗ.

На 3 юни изтича срокът, предвиден в Закона за лечебните заведения, според който личните лекари са длъжни да имат поне една специалност - обща медицина, вътрешни или детски болести, или спешна медицина. Срокът беше заложен преди повече от 10 години, като и преди това беше удължаван периодът, в който джипитата да придобият специалност. След 3 юни обаче регистрацията на практиките на тези, които нямат специалност или не са зачислени за специализация, ще трябва да бъде заличена, гласи законът понастоящем. 

Най-актуалната справка на МЗ - от този месец, сочи, че лекарите без специалност, които няма да завършат обучението си до 3.06.2019 г., са 568. Това са общопрактикуващи със собствени практики. Отделно има и 105 джипита, които работят в групови практики и също не са придобили специалност. "Важно е да се посочи, че през месец май 2019 г. предстои държавен изпит за специализанти по „Обща медицина“, на който са допуснати за явяване 122 специализанти", допълват от МЗ.

За тази година договори със здравната каса са сключили 4204 лични лекари, сочат данните на НЗОК, т.е. ако не се допусне нов компромис, над 10% от общопрактикуващите ще трябва да спрат работа. Броят на личните лекари и в момента е под минималните нужди на населението, определени от здравно министерство, а ако от системата отпаднат още стотици лекари, достъпът до първична извънболнична помощ на места ще е невъзможен.

От министерството припомнят, че като лични лекари могат да работят и записалите специализация, дори и още да не са я завършили. 
 

КРИЗА

"Ако останат населени места без лекарска грижа, причината няма да е в липсата на специалност на някои общопрактикуващи лекари. Има няколко много по-сериозни и дълбоки причини", коментира наскоро пред БНР зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. "Много от нашите колеги работят вече в пенсионна възраст, отдолу млади няма желаещи, неатрактивна е специалността за кариерно развитие, заплащането е недобро, административната тежест също е огромна“, подчерта той.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Фалшиви инвалидни пенсии са засечени и в Разградско

19.05.2019

196 1
10-и ден от "безпрецедентното" издирване на Стефан Зайков

19.05.2019

7866 63
ГЕРБ представя Манфред Вебер в „Арена Армеец“

19.05.2019

517 12

Коментари

вила

След 4 години пак. на пожар?!Нзй-убаво е сега удължават с 40 и...капа на тиква.

Прокопи

А тези, което губиха време, нерви и пари за специалност "оти ручаха жабетата"?

Прокопи

А тези, което губиха време, нерви и пари за специалност "оти ручаха жабетата"?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×