facebook
twitter

България

Марк Жирардели се представи за собственик на "Юлен"

Скиорът може да се окаже в конфликт на интереси, защото съветва по зимния туризъм министър Николина Ангелкова
977
БГНЕС
Марк Жирардели (първият отляво) разговаря с министри вчера.

Въпросът кой е собственик на "Юлен" - фирмата, която е концесионер на ски зоната в Банско, намери вчера неочакван отговор. Петкратният носител на купата по ски алпийски дисциплини Марк Жирардели се представи за 100% собственик на "Такс сървисиз лимитед" - регистрираната на Вирджинските острови фирма, която е мажоритарен собственик на "Юлен". Новината дойде от екоминистерството след среща на Жирардели с министрите Нено Димов, Николина Ангелкова и Емил Караниколов.

"На срещата беше поставен въпросът за собствеността на „Юлен“ АД. Във връзка с обществения интерес и в името на развитието на курорта Банско Марк Жирардели представи пред министрите оригинални документи, удостоверяващи, че притежава 100% от собствеността на "Такс сървисиз лимитед", която компания е мажоритарен собственик на „Юлен“ АД. Той каза, че е упълномощил мениджмънта на „Юлен“ АД да води преговори по поставените теми и да се намерят решения с цел бъдещото развитие на Банско", съобщиха от МОСВ.

Нищо в поведението на властите, а и на самия Жирардели в последните дни не подсказваше за този развой на събитията. Медиите и природозащитните организации питат отдавна кой е собственик на дружеството, с което сега екоминистърът Нено Димов води преговори за разширяване на концесията. Миналата сряда в. "Сега" отново зададе официално този въпрос на прокуратурата и на екоминистерството, но така и не получи отговор от двете институции.

До вчера самият Жирардели сякаш не знаеше, че е собственик на "Юлен". На откриването на сезона в Банско той заяви, че настоява за спешна среща с премиера Борисов за втора кабинка, но не излезе от обичайното си амплоа на лице на курорта. "Много ми харесва да работя за Банско. Аз съм лицето на курорта пред света, пред Международната ски федерация", казва Жирардели пред в. "Труд" в портрет, публикуван в понеделник. Точно като рекламно лице и посланик на Банско от 15 години го определя в интервю за "Гонг", публикувано в неделя, и Цеко Минев, посочен от премиера Борисов за действителен собственик на "Юлен" (твърдение, което самият Минев отрече). "Марк Жирардели като име от най-голяма световна величина, един от изключителните скиори на нашето съвремие, е не само рекламно лице, а и посланик на Банско 15 години", казва Минев.

Новината, че известният скиор е собственик на "Юлен", поставя в неудобно положение министъра на туризма Николина Ангелкова. "Как собственикът на "Юлен" АД е съветник на министъра на туризма от три години за зимния туризъм и няма ли нещо като конфликт на интереси?", попита природозащитникът Тома Белев. Като неин съветник Жирардели е присъствал и на консултации за законови промени, с които да се облекчи строителството на ски писти и лифтове - излиза, че я е консултирал в свой интерес.

 

Едно към едно

"Всички знаят, нищо че го крият и ако ме питаш - за Цеко Минев става въпрос, сега, да не ме съдят утре, защото сигурно има някакъв друг формален собственик, но омразата между Цеко Минев и зелените поражда всичко това, което се случва в момента". Премиерът Бойко Борисов през февруари пред Би Ти Ви.

ЗАЩО

Кой е собственик на "Юлен" не е просто безобиден въпрос. Формално доскоро фирмата бе собственост на безимотния кипърец Георгиус Георгиу, а през годините Цеко Минев старателно се разграничава от нея, тъй като евентуална връзка между "Юлен" и ПИБ би могла да вкара банката в хипотеза за прекомерно кредитиране на свързани фирми. В официален отговор до "Капитал" от февруари т.г. от ПИБ твърдят, че под 1% от от целия кредитен портфейл на банката е свързан с граждани и фирми в Банско, като подчертават, че спазват разпоредбите на законите и най-добрите корпоративни практики в кредитирането.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БСП ще обяви водача си за евровота до 15 март

23.02.2019

373 5
Родители в "Манастирски ливади" протестираха заради липса на детски градини

23.02.2019

606 5
Цветанов: Напрежението расте, защото управляваме добре

23.02.2019

2404 30

Коментари

indiec

Защо се правим на учудени относно конфликта на интереси? Има ли изобщо съмнение, че има конфликт?

 - Очевидно, за някои журналисти и политици - да, има съмнение.

А не беше ли Цв. Василев банкер на годината и обрзец за всички?

- Беше, а СЕГА е лош човек.

Само властта неизменно е добра и цялата в бяло.

 

 

hamer

Врътката със собствеността по думите на Жирардели е направена през 2016 г., а тогава шумът около Банко се увеличи и набра сили. И е направена само за прикриване на ЦМ - не е престижен някак този Георгиос. Интересно е на каква цена Жирардели е придобил дяловете и ако цената е справедлива, дали е платена реално. Мисля си, че всички участници в тази далавера са оплетени като свински черва и дори един Жирардели е приел да е подставено лице. Защо ли?

вила

Боеку е многолик буда-гинка,Марк...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×