Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лекарският съюз иска правила за тестване на пациенти за Ковид-19

Това ще облекчи работата на лекарите и ще подобри практиките, смята зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов

19 Юли 2020
Илияна Кирилова

"Искам да поясня, че Българският лекарски съюз не е част от някакъв екип, който би определил алгоритъм за тестването на пациентите с PCR тестове. Такъв обаче трябва да бъде изработен и внедрен в системата. Направихме допитване до НЗОК и се оказа, че те са заплатили 340 теста за близо месец". Това заяви в студиото на "Неделята на NOVA" заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

По думите му пътят на пациента трябва да следва някакви правила, което ще облекчи работата на лекарите и ще подобри практиките. Брънзалов приветства решението, че НЗОК може да отпуска по 2400 PCR теста дневно. "Не мога да разбера защо лекар със съмнение, че пациент има COVID-19, не може да назначи тест и той да мине с направление. Това не ми е ясно”, коментира зам.-председателят на БЛС.

По-рано Нова ТВ припомни за случай на пациент със съмнения за коронавурис с тежка дихателна недостатъчност и пневмония, който постъпва в болницата в Бургас. Мъжът от ромски произход е неосигурен и отказва PCR тест, защото не може да си го плати. Бяга от болницата от прозореца. За съжаление същата вечер умира, въпреки опитите на лекарите да го спасят.

"Направен е бърз имунологичен тест, който е отрицателен. Ако беше положителен тогава, въпреки че не е осигурен, той щеше да постъпи в болницата. В това състояние той не е за карантина, той е за активно лечение. И тогава ако не РЗИ, болницата щеше да плати теста”, разказва д-р Лъчезар Георгиев - зам.директор на УМБАЛ Бургас. По думите му тези PCR тестове, с които РЗИ разполага, са доставени и закупени от Министерство на здравеопазването, съответно със средства на министерството.

"Тези PCR тестове, когато ни се обадят от здравните заведения, че имат съмнения и искат да се изследва дадено лице, съответно се предоставя тест с така наречения талон и направление за изследване за PCR тест. За съжаление много често се случва че здравнонеосигурените лица с този талон да няма как да бъдат обслужени и се връщат при нас”, казва д-р Марияна Кофинова - гл.-секретар на РЗИ-Бургас.

"Безкомпромисното поведение на колегите от отделенията е явно. Няма милост. Искат PCR и това е. И пациентите стоят вкъщи. Какво става, кой носи отговорност, никой не знае. Имах случай на осигурени пациенти, които трябваше да постъпят в ТУБА с хронично заболяване и имаше изискване за PCR, за който чакаха две седмици, за да получат пенсиите да си платят теста”, казва общопрактикуващ лекар Емил Николов.

 

Още по темата