facebook
twitter

България

Канада потвърди смъртта на парашутиста край Пловдив

76
 Government of Canada
Патрик Лабрие

Патрик Лабрие е загиналият край Пловдив канадски парашутист, потвърдиха официално канадските власти. Шефът на канадския Генерален щаб ген. Джонатан Ванс и министърът на отбраната Харджит Сайжан обявиха, че войник е загинал по време на тренировъчна мисия в България. Смъртта му бе потвърдена и от канадския премиер Джъстин Трюдо, който изрази съболезнования в социалните мрежи.

Ден по-рано стана известно, че канадски парашутист е починал след нощен скок в провежданото край Чешнигирово голямо учение, ръководено от САЩ. В него участват над 5000 войници, които тренират извършването на масиран въздушен десант в нощните часове. Други трима - още един канадец и двама американски войници, бяха ранени, като един от тях е с множество фрактури.

Канадските власти обявиха, че загиналият Лабрие е един от 100-те канадски войници, участващи в учението. Фаталният скок бил от канадски самолет - статичен скок от височина около 400 метра. Участието на канадците в учението е преустановено за срока на разследването.

„Според мен причината за инцидента може би са недостатъчната подготовка и малкото опит на пострадалите парашутисти, както и нарушаване на някои от правилата във въздуха и при приземяване”, обяви председателят на Съюза на парашутистите в България о.р. полк. Сирмо Сирмов пред Нова тв. По думите му има предпоставки, които при неспазване на изискванията могат да доведат до произшествието. „Те са два вида – предпоставки за произшествия след напускане на самолета и при приземяване. Парашутистите трябва стриктно да спазват установената дистанция при напускане на машината. При нарушаване на дистанцията се получават сближения, които водят до неприятни последствия. От друга страна, след напускане на машината може да настъпи пълен или частичен отказ за разтваряне на парашута”, обясни Сирмов.

 

Все още няма коментари

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2418 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3204 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

889 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×