facebook
twitter

България

Кабинетът раздаде още няколко милиона за непредвидени разходи в края на годината

113
МВР ще получи 2.076 млн. лв. допълнително, за да финансира строителни дейности и повишаване на техническата обезпеченост по границите ни като противодействие на засиления миграционен натиск.

Кабинетът раздаде още няколко милиона за непредвидени разходи в края на годината

 

Правителството одобри нови няколко милиона допълнителни харчове към различни държавни ведомства, непредвидени в техните бюджети за тази година. В същото време финансовото министерство съобщи тези дни, че бюджетният излишък в края на ноември е 2.8 млрд. лв., основно формирани от неизпълнени правителствени инвестиции.

МВР ще получи 2.076 млн. лв. допълнително по бюджета си за 2018 г., с които да финансира проекти, свързани с изпълнението на "неотложни мерки по присъединяването на България към шенгенското пространство". Средствата са за "строителни дейности и повишаване на техническата обезпеченост на ГКПП-та, като противодействие на засиления миграционен натиск по границите на България". Повече подробности не се споменават.
Освен това МВР ще получи други 2.130 млн. лв. за подобряване на административното обслужване на гражданите от Пътна полиция в София, Пловдив, Варна и Бургас. Отделно с вътрешни промени по бюджета на МВР ще бъдат увеличени разходите за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред. 

С 5 млн. лв. се увеличава бюджета на здравното министерство. Парите са за държавни болници за закупуване на дълготрайни материални активи с фокус върху онкологичната болнична помощ. Целта е да се подобри достъпът и ефективността на диагностиката и определянето на терапията за лечение.

До 5 млн. лв. се отпускат и по бюджета на фонд "Земеделие" за възстановяване на средства по изпълнението на мерките, свързани с националните доплащания и държавните помощи.

Правителството увеличи с 350 000 лв. максималния размер на разходите, които могат да бъдат поети през 2018 г. от Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). С тази сума КЗК ще може да сключва нови договори, свързани с дейността й, но от правителственото съобщение не става ясно какви.

Правителството одобри промени и по бюджета на МРРБ за 2018 г., които да компенсират недостига от 2.755 млн. лв. за приоритетни проекти за реконструкция и рехабилитация на ВиК системите и съоръженията. Недостигът ще бъде покрит чрез намаление на разходите по програмите „Геозащита, картография и кадастър“ и „Ефективна администрация и координация“. Направена е и промяна в списъка с пътни обекти, по които се изпълняват ремонти с вече отпуснатите допълнителни 150 млн. лв. по бюджета на МРРБ за 2018 г. Изменението се налага поради промяна в предварително определените прогнозни стойности при изготвянето на технологичните проекти и замяна на по-късно стартирали обекти с такива, които ще бъдат завършени до края на тази година, се казва в правителственото прессъобщение. Сред новите обекти са участъци от първокласните пътища Русе - Велико Търново и Севлиево - Велико Търново - Антоново, както и участъци от третокласната пътна мрежа, като например Микрево - Раздол - Клепало до границата с Македония.

 

Все още няма коментари

Още

Арх.Мирянова: Цветанов оцени мощната енергийна защита на сградата от псалм 91

20.03.2019

207
Свидетели потвърдиха показанията си за убийството в Борисовата градина

20.03.2019

927 5
Без дебат депутатите изслушаха кандидата за подуправител на БНБ

20.03.2019

180

Влез или се регистрирай за да коментираш

×