facebook
twitter

България

F-16 "изядоха" парите за военни кораби и бронирани машини

До момента само от "Воля" обявиха, че ще гласуват против сделката за американските изтребители
555
 Локхийд Мартин

Сделката за закупуването на 8 самолета F-16 "изяде" парите за другите два военни проекта, които правителството обяви за приоритетни - за 2 кораба за Военноморските сили и за 150 бронирани машини за Сухопътните войски. Това става ясно от решението на правителството от понеделник, с което се предлага на Народното събрание да актуализира държавния бюджет.

В правителствения законопроект е записано намаление на разходи по държавния бюджет. Предвидено е "планираните в разчетите за 2019 г. средства в общ размер на 271 млн. лв. за реализиране на други проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година". Именно това са пари, предвидени за първи вноски при разсрочено плащане за нови кораби и бронирани машини.

Независимо от това обаче зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който на практика ръководи преговорите за изтребителите, обяви, че е оптимист за договора за закупуване на два кораба за модернизацията на ВМС. „Надявам се за корабите да бъдат сключени договорите до края на годината. Там проектът е в много напреднала фаза и съм оптимист. За бойните машини е малко проблематично, тъй като още се работи по спецификацията и изискванията“, обяви той.

Правителството предлага в закона за държавния бюджет да се увеличи размерът на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2.1 млрд. лв. Кабинетът твърди, че "не се предвижда промяна на ограничението за нов държавен дълг и одобрените бюджетни ограничители за 2019 г. остават непроменени по отношение на максималния размер на държавния дълг към 31 декември 2019 г. и максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2019 г.". Той е в размер на 1 млрд. лв.

Изрично е отбелязано, че увеличаването на разходите по държавния бюджет в размер на 1.829 млрд. лв. ще доведе до повишение на дефицита с 1.829 млрд. лв. до 2.228 млрд. лева. В Закона за държавния бюджет заложеният за тази година дефицит е 600 милиона лева, или 0.5% от БВП. След актуализацията той ще се вдигне до 2% от БВП, или цели 4 пъти. И до момента не е ясно защо при наличието на огромен бюджетен излишък кабинетът предпочита рязко да увеличи заложения дефицит.

Правителството прие и решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира договора за закупуване на 8 изтребителя F-16 и договореното за тях оборудване и въоръжение. Само няколко часа по-късно правителственото предложение вече беше внесено в парламента.

 

АРИТМЕТИКА

До момента единствено от "Воля" обявиха, че ще се противопоставят на сделката. За нея със сигурност ще гласуват от ГЕРБ, ВМРО и ДПС, което означава, че тя би трябвало да мине безпроблемно. Преди два дни от БСП също обявиха, че били за модернизация на армията, но са против да се плаща накуп.  

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2750 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3278 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

988 5

Коментари

Интервал

Сега с тези неизхарчени 271 млн. лв, дали ще успеем да изпълним заветите на НАТО за 2 на сто разходи за отбрана?

Влез или се регистрирай за да коментираш