Quantcast
ДПС сравни кабинета на Радев с управлението на ГЕРБ | СЕГА
facebook
twitter

България

ДПС сравни кабинета на Радев с управлението на ГЕРБ

Движението се регистрира за парламентарните и за президентските избори, но отказа да назове кандидата си за държавен глава
1 129
 БГНЕС
Мустафа Карадайъ

Днес, малко преди обед, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посети Централната избирателна комисия (ЦИК), за да регистрира партията си за участие в парламентарните и президентските избори на 14 ноември. Пред медиите той отказа да назове кандидата на движението за държавен глава, като посочи, че тепърва партийното ръководство ще приеме критерии, по които структурите на ДПС да правят номинации. След като приключи процедурата, движението ще регистрира претендента си – ако има такъв.

Карадайъ използва повода, за да отправи поредната атака срещу президента Румен Радев, към когото движението втвърди тона през последния месец. „На тези избори трябва да изберем президент – обединител на нацията, президент, който може да обединява около каузи, а не президент, който разединява и противопоставя политически сили, включително вътре в Народното събрание – това, което видяхме вече на два пъти. Философията, залегнала в конституцията на институцията президент, е да бъде полето за консенсус, а не да бъде инструмент за противопоставяне”, обяви водачът на ДПС.

Той продължи с обичайните нападки към служебното правителство на Радев за предизборната кампания за миналите избори на 11 юли. Тогава шефът на МВР Бойко Рашков организира масирани полицейски операции срещу търговията с гласове, които обаче движението интепретира като политически мотивирани репресии. Същата версия разпространява и ГЕРБ. „Българските граждани имат нужда от сигурност в тези кризи, а не допълнително напрежение да внасяме в страната с противоконституционни, противозаконни, комунистически прийоми, каквито видяхме на изборите през месец юли”, каза Карадайъ. И съобщи, че му предстои посещение в Брюксел, където възнамерява да предостави събрани от партията му сигнали срещу служебния кабинет.

От думите му стана ясно, че ДПС държи отговорен лично Радев за действията на министрите му: „Президентът Радев няма как да не знае, а може и да участва в указанията към служебния министър Рашков, който абсолютно съзнателно и целенасочено погазва конституционни права на българските граждани – от една страна, ограничавайки ги да могат да гласуват, а от друга страна нарушава и човешки права – следене, унижения, събличане на хора, обиски по домове, обиски по коли, обиски на улицата.”

Накрая Карадайъ направо сравни политиката на Радев с тази на бившите управляващи от ГЕРБ: „Говорихме, че 12 години ГЕРБ ползва държавния апарат в лична угода и производство на изборен резултат за управляващите. Сега в момента Радев го прилага със своите служебни министри.”

 

Още

Радев проведе безпрецедентна среща с българи от Северна Македония

27.10.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5650
Борисов отказа да отговаря за кметове на ГЕРБ, срещнали се с Пеевски

26.10.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

10378
Заради ЦИК избухна спор за правомощията на президента

26.10.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4111