Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДПС сравни кабинета на Радев с управлението на ГЕРБ

Движението се регистрира за парламентарните и за президентските избори, но отказа да назове кандидата си за държавен глава

24 Септ. 2021
БГНЕС
Мустафа Карадайъ

Днес, малко преди обед, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посети Централната избирателна комисия (ЦИК), за да регистрира партията си за участие в парламентарните и президентските избори на 14 ноември. Пред медиите той отказа да назове кандидата на движението за държавен глава, като посочи, че тепърва партийното ръководство ще приеме критерии, по които структурите на ДПС да правят номинации. След като приключи процедурата, движението ще регистрира претендента си – ако има такъв.

Карадайъ използва повода, за да отправи поредната атака срещу президента Румен Радев, към когото движението втвърди тона през последния месец. „На тези избори трябва да изберем президент – обединител на нацията, президент, който може да обединява около каузи, а не президент, който разединява и противопоставя политически сили, включително вътре в Народното събрание – това, което видяхме вече на два пъти. Философията, залегнала в конституцията на институцията президент, е да бъде полето за консенсус, а не да бъде инструмент за противопоставяне”, обяви водачът на ДПС.

ДПС последва линията на ГЕРБ и предприе остра атака срещу президента Румен Радев.

Той продължи с обичайните нападки към служебното правителство на Радев за предизборната кампания за миналите избори на 11 юли. Тогава шефът на МВР Бойко Рашков организира масирани полицейски операции срещу търговията с гласове, които обаче движението интепретира като политически мотивирани репресии. Същата версия разпространява и ГЕРБ. „Българските граждани имат нужда от сигурност в тези кризи, а не допълнително напрежение да внасяме в страната с противоконституционни, противозаконни, комунистически прийоми, каквито видяхме на изборите през месец юли”, каза Карадайъ. И съобщи, че му предстои посещение в Брюксел, където възнамерява да предостави събрани от партията му сигнали срещу служебния кабинет.

От думите му стана ясно, че ДПС държи отговорен лично Радев за действията на министрите му: „Президентът Радев няма как да не знае, а може и да участва в указанията към служебния министър Рашков, който абсолютно съзнателно и целенасочено погазва конституционни права на българските граждани – от една страна, ограничавайки ги да могат да гласуват, а от друга страна нарушава и човешки права – следене, унижения, събличане на хора, обиски по домове, обиски по коли, обиски на улицата.”

Тримата пратеници на ДПС в Европарламента Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели изпратиха писмо до електронната поща на всеки евродепутат в Брюксел с оплакване от президента на България Румен Радев, че е запитал публично лидера на ДПС Мустафа Карадайъ коя е

Накрая Карадайъ направо сравни политиката на Радев с тази на бившите управляващи от ГЕРБ: „Говорихме, че 12 години ГЕРБ ползва държавния апарат в лична угода и производство на изборен резултат за управляващите. Сега в момента Радев го прилага със своите служебни министри.”

В последния работен ден на 46-ото Народно събрание ДПС и ГЕРБ-СДС последователно предприеха жестока атака срещу президента Румен Радев.

 

Още по темата