facebook
twitter

България

Депутатите не забраниха баровете за наргиле

Пушенето на водна лула поне става недостъпно за непълнолетни
384
 Снимка: Архив

Парламентът отхвърли на второ четене забраната за пушене на наргиле на закрито, предложена от НФСБ и Валери Симеонов с промени в Закона за здравето. Текстът мина на първо четене, но от ГЕРБ обясниха завоя с това, че не е изпълнена нотификационна процедура с ЕС. Все пак депутатите решиха да приравнят наргилето и електронните цигари към останалите тютюневи изделия по отношение продажбата и предлагането им на деца и забраниха на непълнолетните да ги употребяват и да купуват тютюневи продукти за тях.

Отхвърлянето на забраната за пушене на наргилета на закрито предизвика остра реакция от вносителите. "Хората, които искат да запазят своя бизнес, своето обогатяване за сметка на здравето на хората, това са все едно Али Баба и 40-те разбойници, които чрез разбойничество са натрупали една пещера с богатства", обяви Валери Симеонов, който заподозря икономически интереси. Той допълни, че собствениците на наргиле-барове са доста влиятелни и даде пример с бар на "Витошка" в София.

"Въздържахме се да подкрепим тотална забрана за наргилета в закрити помещения, защото това крие риск страната ни да бъде наказана поради липсата на процедура по нотификация", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. "Опитах се да им обясня, че процедура, свързана с всякакви ограничителни мерки за тютюн и свързани с тях изделия, изисква съгласно договора за функциониране на ЕС и всички други правила процедура по нотификация съгласно директивата на тютюна. Така внесен от народни представители, законопроектът не беше нотифициран, защото народните представители нямат право на нотификационна процедура", обясни Дариткова. Процедурата трябва да се направи от Министерския съвет. Според Дариткова приемането на ограничение без нотификация от ЕС крие риск по процедура по наказание на България. Глобата, в случай че започне наказателна процедура срещу България, би била 839 хиляди евро.

Забрана за пушене на наргиле на закрито има във Великобритания, а на места във Франция са забранени наргиле-баровете.

Парламентът все пак забрани на непълнолетни да употребяват наргилета и да купуват тютюневи изделия за тях. Депутатите гласуваха и текстове, с които да се подобри поне частично контролът на забраните за тютюнопушене на закрити места. „Увеличихме и детайлизирахме глобите, които касаят не само нарушителите на забраната за пушене, но и тези, които са го допуснали. На този етап имаше леко затруднение да се санкционират собствениците на заведения, които са допуснали да се пуши на тяхната територия", поясни Дариткова.

Глобите за този, който допусне тютюнопушене в управляван от него обект, ще са от 300 до 500 лв., а имуществената санкция остава, както е сега - от 1000 до 1500 лв., когато нарушението е извършено от едноличен търговец, или с имуществена санкция от 3000 до 5000 лв., когато нарушението е извършено от юридическо лице. Според Дариткова санкциите ще помогнат забраната за пушене да се спазва.

Промените, които да забранят пушене в обособени пред заведенията площи, които уж се водят открити, но през зимата са изцяло покрити, както и отнемане на лицензи на заведения, които системно нарушават забраните, още се чакат. Те бяха представени от здравното министерство преди година, но още не са внесени в Министерския съвет.

Ключови думи:

наргиле, забрана
Все още няма коментари

Още

Само закон дава едностранна промяна на трудови правоотношения
Германия забрани шиитското радикално движение "Хизбула"

30.04.2020

331
Полетите до Великобритания вече са позволени

27.04.2020

2527 16

Влез или се регистрирай за да коментираш