facebook
twitter

България

Данните за имот на Цацаров били непълни ... заради публичността

Агенцията по вписванията даде абсурдно обяснение за скандал, свързан с гл. прокурор
855
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че отново декларира готовност да направи публично всичко за имотите си.

Гл. прокурор Сотир Цацаров бе замесен в скандал с непълна информация в Имотния регистър. Според публикация на "Биволъ" от регистъра са премахнати данни по сключена от Цацаров и съпругата му сделка през  2007 г. и това се случило в края на миналата седмица, когато регистърът спря внезапно за профилактика. Тази сделка предизвика интерес още при кандидатурата на Цацаров за главен прокурор, защото първоначално бе вписана под формата на дарение, а после се оказа, че е покупко-продажба и се наложи корекция на данни. Сега около вписването има нови проблеми - изчезнали според "Биволъ" данни за съответните страни по сделката от три имотни партиди. Агенцията по вписванията отговори, че няма намеса, а системата им дава различни данни за една и съща сделка според зададените критерии.

Според изнесените от "Биволъ" факти, потвърдени и от "Сега",  данните за сделката от 2007 г. в момента са непълни. През 2007 г. Цацаров и съпругата му Меглена придобиват апартамент от 55.5 кв. м от фирма "Калисто Мати" срещу 41 307 лв. Сделката и в момента фигурира в имотните партиди (б.р. - справка за всички имотни вписвания на съответното име) на Цацаров, Меглена Ангелова и фирмата, а "Сега" изиска и копие от нотариалния акт от службата по вписвания в Пловдив и го получи. В партидата на Цацаров обаче не е отбелязано кой е продавачът. Така е в партидата на съпругата му. В партидата на "Калисто Мати" пък е празна графата "купувач", тоест не се вижда кой е купил апартамента. Така за да се събере пълната информация по тази сделка, са необходими допълнителни проверки и прозрачността се затруднява. 

Спирането на регистъра за 36 часа на 17 май е провокирало последващата справка за имота на Цацаров, който "Биволъ" следи още от 2012 г. заради вписването му като дарение. Тогава Цацаров отрече с аргумента, че от самото начало това не е дарение, а покупко-продажба и в имотния регистър просто се е получила грешка при вписването. 

"Няма липсваща информация в Имотен регистър относно сделки, в това число и сключвани от главния прокурор Сотир Цацаров", твърдят от Агенцията по вписванията, цитирани от БГНЕС. През 2007 г.  е функционирала старата система на Имотния регистър, като в нея не е имало изискване да се отразяват всички връзки между страните и имота. "Действащата информационна система дава публичност и противопоставимост на данните. При различните начини на търсене на справки са дадени множество критерии, например по физическо/юридическо лице, по двойно-входящ номер, по имот и прочие. В зависимост от избора на критерии справката дава различна част от наличните данни. Именно на това се дължи заблудата, че в разпространените в медиите справки липсват данни. Заявяваме, че първичният документ е нотариалният акт, който е виден и е един и същ при всеки начин на търсене", заявяват от Агенцията по вписванията.

"Сега" попита  агенцията защо Имотният регистър е бил затварян на 17 май, но отговор не бе даден. В официална позиция гл. прокурор отхвърли да има каквито и да било проблеми със сделката. "В хода на процедурата по избор на главен прокурор, приключила през декември 2012 г., Етичната комисия на ВСС извърши проверка на медийните публикации, касаещи както тази, така и други имотни сделки, отразени сега отново от „Биволъ“. За нуждите на тази проверка представих подробни писмени становища, придружени с необходимите документи, сред които нотариален акт, удостоверения от Агенцията по вписванията, фактура, издадена от дружеството продавач и др. Етичната комисия не откри нарушения. Така още в края на 2012 г. стана ясно, че семейството ми не е надарено, а е закупило апартамент в гр. Пловдив със застроена площ от 55,50 кв. м за сумата от 21 120 евро, при данъчна оценка от 25 382,32 лв.

В становището си Цацаров не споменава нищо за липсващи  данни от имотните партиди. Няма категорични следи за извършено заличаване на информация - "Биволъ" не предоставя копие на партидите отпреди затварянето на регистъра, за да може да се направи сравнение. 

Все още няма коментари

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2439 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3204 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

890 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×