Медия без
политическа реклама

България обеща на Украйна само грижа за нейните бежанци

Външният министър Дмитро Кулеба бе приет от Кирил Петков и се срещна с Теодора Генчовска

19 Апр. 2022
БГНЕС
Премиерът Кирил Петков прие днес украинския външен министър Дмитро Кулеба

Премиерът Кирил Петков прие днес министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, с когото разговаря за  руската агресия и изключително тежкото положение на гражданското население в Украйна, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.
Дмитро Кулеба изрази благодарност за помощта, която в България получава всеки един украински гражданин, бягащ от войната. Кирил Петков увери Дмитро Кулеба, че България ще продължи да е сред най-приятелските и силно подкрепящи Украйна държави. А българските институции, както и досега, ще осигуряват необходимата помощ и грижи за украинските бежанци, които са 91 000. От тях 80 000 са получили статут на временна закрила. Общата помощ на България за Украйна възлиза на 1,5 млн. евро, като външно министерство е добавило още 185 000 евро.
След разговора на четири очи между Петков и Кулеба се проведе разширена среща между двете делегации като от българска страна участие взеха също вицепремиерът Калина Константинова, министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът на отбраната Драгомир Заков.

Дойдох да благодаря на България, че подкрепяте украинската държава и народ, заяви Дмитро Кулеба на брифинг с Теодора Генчовска в МВнР.

Сигурен съм, че България прави това не заради традиционно добрите ни отношение, но защото сигурността на Украйна означава сигурност за България. Ние не се бием само за Украйна, но и заради вас, за да не може Русия да причини щети на вашата страна, заяви украинският гост и изрази благодарност към страната ни и за подкрепата за европейската перспектива на Украйна.

Наясно съм с ролята на Русия в историята на България, каза Кулеба и добави: "Исторически Русия е направила някои неща, които оставят емоции в съзнанието на хората, но това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране. Надявам се, че ще дойде по-скоро денят, когато мирът в района на Черно море ще се възстанови, ще се върнем към културата и туризма и все повече украинци ще посещават България като туристи, а не като бежанци", заяви Дмитро Кулеба.

Утре сутринта той ще бъде приет от президента Румен Радев.

Още по темата