Quantcast

Медия без
политическа реклама

БСП e "на червено" с 4 милиона лева

Левицата не може да върне сумата сега, тъй като е похарчила милиони за еврокампанията, партийната телевизия и за структурите си

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Преди половин година БСП е могла да върне надвзетите милиони от държавната субсидия, но явно ръководството изобщо не е пестило средства по кампанията за евроизборите и партийни нужди.

Само за половин година БСП е изхарчила около 6 млн. лв. от субсидията си и така се оказва "на червено" и не може да върне веднага надвзетите 4.3 млн. лв. за последните 3 години. Затова ще го направи с бъдещи удръжки от държавната субсидия. ДСБ има да връща в бюджета около 50 000 лв., но също ги няма по сметките, съобщи председателят на партията Атанас Атанасов пред Би Ти Ви. "Трябва да съберем дарения", обясни той.

Финансовото министерство напомни на политическите партии, че 39 формации трябва да възстановят в хазната 14.463 млн. лв. ГЕРБ още във вторник демонстративно обяви, че връща надвзетите над 5.6 млн. лв., което не е трудно предвид банковия си депозит от над 23 млн. лв.

"Надвзетите пари ще ни бъдат удържани от следващата субсидия, към момента не разполагаме с тях", обяви пред репортери в парламента Корнелия Нинова. Тя допълни, че към края на миналата година по сметките си левицата е имала 6 млн. лв. "Но ние за разлика от ГЕРБ не си държим парите на влогове за лихви", посочи Нинова. Въпросните средства са отишли за кампанията по евровота през май (около 2 млн. лв.), както и за пускането на партийната телевизия БСТВ (1.5 млн. лв.), а останалите милиони – за издръжката на червените структури.

Миналата седмица Нинова каза, че в сметките на БСП след евроизборите са останали 300 000 – 400 000 лв.

"Имаме готовност да върнем средствата поетапно, както е по закон", коментира от своя страна секретарят на ВМРО Юлиан Ангелов. Той обясни, че на партията са необходими средства за издръжка и наем на клубове. Воеводите трябва да възстановят 508 966 лв. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов декларира, че нямат проблем с връщането на надвзетата субсидия. НФСБ има да връща 542 137 лв. Същото обявиха и от "Атака", която трябва да дава 539 894 лв.

Междувременно консултациите между управляващи и опозиция на колко да бъде намалена държавната субсидия претърпяха провал в сряда, след като ДПС отказа да участва в тях, а ръководството на ПГ на ГЕРБ бе в командировка. "Няма за какво да си говорим с националисти", обяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ. Партията настоява за въвеждането на американския модел на партийно финансиране - спонсориране от бизнеса и частни лица. След съвет обаче управляващата коалиция реши във вторник да отложи до края на юли решението за точния размер на субсидията, която в момента е фиксирана на 11 лв., и да се започнат преговори по въпроса.

"Сроковете за предложение между първо и второ четене са изтекли. След тези консултации какво ще се произведе?! Може би МС ще си изтегли закона, ще има нови предложения, ние нямаме яснота по тази тема", допълни раздразнено Карадайъ.

Въпреки че ще участват в консултациите, от ГЕРБ обявиха, че ще продължат да поддържат предложението на премиера Борисов за 1 лв. на глас, срещу което възразяват партньорите им в коалицията - ВМРО и НФСБ.  "Ако предложението ни за 1 лев не събере достатъчна подкрепа, сме склонни на разговори, каквито ще инициират колегите ни от "Обединени патриоти", обясни депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. По думите й управляващите са готови на разговори, защото имат само 95 народни представители.

Засега ГЕРБ срещат подкрепа за предложението си единствено от "Воля“ и "Атака". Атанасова обясни, че ГЕРБ е готова на разговори, защото има 95 народни представители.

БСП също обяви, че ще се включи в разговорите. "Смятаме, че това е разумното. Да седнем и с аргументи и без емоции да обсъдим в две посоки. Да не допускаме частни интереси да си купуват партии, да диктуват политиката на България, но да намалим субсидията, така че обществото да се успокои, че партиите не харчат излишни пари. С тези два принципа отиваме на разговори", коментира Корнелия Нинова.

Засега най-вероятно е партиите да се обединят около 6 лв. на глас.

Още по темата