facebook
twitter

България

Борисов заплаши да не подкрепи Македония за ЕС

681
Борисов присъства вчера на закриването на многонационално учение, което се провежда на учебния полигон "Ново село".

След неколкодневно мълчание министър-председателят Бойко Борисов взе отношение по повод изказването на македонския премиер Зоран Заев, че Илинденското въстание е македонско. Борисов направи това при закриването на военно учение на полигона "Ново село" вчера. "Когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение", каза той, цитиран от "Фокус". "Независимо дали е казано преднамерено или не, отговорността е на този, който го е изрекъл", добави премиерът.
Преди седмица Борисов и Заев честваха заедно в Благоевград 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. След изказването на Заев Борисов бе атакуван от председателя на БСП Корнелия Нинова, че не е реагирал на думите, "защото по-късно това може да се върне като бумеранг срещу България". Вчера лидерът на ГЕРБ коментира, че държавата вече е отговорила на обвиненията в лицето на външния министър Екатерина Захариева. В сряда тя каза, че "не приемаме поучения от партия, която предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия". Захариева заяви още, че географски въстанието може да е и македонско, и тракийско, но исторически е българско.
Нинова коментира вчера, че нито един представител на държавата все още не е призовал Македония да не пренаписва историята. "Вицепремиерът Каракачанов изведнъж се сети, че е "патриот", и поиска от другия вицепремиер Захариева веднага да реагира. Тя пък, вместо да го послуша, нападна БКП и Титова Югославия. И патриотът се спихна. Като капак на всичко това днес премиерът Борисов замете темата, казвайки, че когато дойде време да приемаме Македония в ЕС, ще се сети за тези думи и ще взема решение - бъдещо несигурно събитие. Бъдещо, защото поканата за Македония предстои, а несигурно, защото не се знае дотогава какъв акъл ще му дойде на премиера. Толкова ли е трудно да се намери един български държавник, който прямо и отговорно да заяви: искаме мир и добросъседство на Балканите, но не пренаписвайте историята и не си решавайте вътрешните проблеми за сметка на нашата държава България", написа Нинова във "Фейсбук".  
 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

1560 12
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3047 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

799 4

Коментари

Boev
снимка на Boev

Тези "овенни" на снимката с тези шкембета не стават за нищо.

Даже Баце изглежда по-добре сложен.

Срамота.

А каква армия имахме....

boboran

На футболната среща ПАОК - Спартак Москва имаше един транспарант на английски " Македония е една и е само тук" както си я преведох с мойте слаби познания по английски.

 https://streamable.com/s/udsd4/fedscv

плямпало

България трябва да заеме твърдата позиция че:

1. Историята на Северна Македония започва от 1945 г.

2. Езикът в Северна Македония е бългаски  и не може да се нарича по друг начин.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×