facebook
twitter

България

Борисов се сети да уволнява шефката на Агенцията по вписванията

Щял да изчака още 4-5 дни да минела кризата
960
Фейсбук
В Шумен Борисов реши да уволнява директора на Агенцията по вписванията, за да тушира скандала.

Седмица след срива на Търговския регистър, който блокира търговския оборот и изправи на нокти бизнеса, премиерът Бойко Борисов стигна до извода, че трябва да бъде понесена отговорност. Той даде да се разбере, че Зорница Даскалова, директорът на Агенцията по вписванията, която отговаря за регистъра, ще се раздели с поста си.

"Не съм доволен от шефката на Търговския регистър. Нека да преодолеем кризата, да си довършат работата, да изчакаме още 4-5 дни и там ще направим промени", произнесе се от Шумен Борисов, цитиран от пресслужбата си. "Немалко пари и немалко инвестиции са направени там. На тези, които е трябвало да мислят за тези неща, ще потърся отговорност, но когато има криза, не се пипа", добави той и увери, че няма как да изчезне информация от регистъра. 

Очевидно е, че това е опит да се тушира гигантският скандал. Ден по-рано премиерът не видя виновни, а отдаде срива на Търговския регистър на "калпави дискове".

В сряда и Даскалова изглеждаше сигурна в поста си. Попитана кога смята да подаде оставка, тя отговори: "В такава кризисна ситуация съм нужна тук, а не на друго място. Трябва да координирам процесите като единствения представител на агенцията". В същото време тя не успя да отговори дори колко често се архивира информацията в регистъра, защото не била получила доклад от поддържащата фирма "Лирекс БГ".

Преди няколко месеца Даскалова беше проверена от Инспектората на Министерството на правосъдието и предложена за дисциплинарно наказание заради проблеми при определянето на бонуси, болнични листове, преписки и др. Това обаче не се случи въпреки установените пропуски. Разбра се, че проверяваната е обжалвала пред Главния инспекторат към Министерския съвет. На 26 април той се е произнесъл с йезуитския извод, че не може да бъда наказана по Кодекса на труда. Затова министерството на правосъдието е прекратило дисциплинарното производство.  

 

800 ХИЛ. ЛВ. 

ще струва държавното хранилище за данни, в което ще има резервни копия от всички регистри, съобщи Томислав Дончев по bTV.

 

БЕЗ КОНТРОЛ

Проблемът е заради занижен контрол, обясни пред bTV Ясен Танев, специалист по киберсигурност. "За Търговския регистър разбрахме, че е повреден масив, който съхранява данните. Той е планиран правилно - при концепцията се казва да се използва масив, не дискове и има топъл резерв, който се включва. В архитектурата му има още едно хранилище на данни в София. Данните се съхраняват и в секретен център за възстановяване на работата при инциденти като този. По дизайн нещата е трябвало да се случат добре", обясни специалистът и добави, че е липсвало копие, което да бъде възстановено веднага, и резервният център вероятно не е работил. "Няма лошо да дефектира система и да бъде възстановена, но има проблем, че обществото не е информирано. Навремето ни спестиха експлозията в Чернобил. Не бива да се губи доверие в държавата", добави експертът. Той обърна внимание на ниското заплащане в държавния IT сектор. В сряда стана ясно, че в Агенцията по вписванията работят четирима компютърни специалисти, като има щат за още двама, но няма желаещи.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пред ДАНС се изви опашка заради закона за пране на пари

15.02.2019

1541 12
Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

838 18
Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

558 12

Коментари

Хулиган

Щял да изчака още 4-5 дни да минела кризата

Учителят Му наричаше тази работа снишаване...

 

http://www.drago.info/index.php/2018/08/16/kak-opr...

бавно загряващ

да се използва масив, не дискове

Ако някой е разбрал това, добре би било да го обясни.

BiBi_an

Борисов се сети да уволнява шефката на Агенцията по вписванията

Нищо подобно...

Ще уволнява шефката на Търговския регистър... Ама друг път... 

known

И в същия този момент майката на нацията обявява, че през 2017-та от държавата са били изхарчени 4 млн. лева за сигурността на ТР. Трябва да си голям тъпоъгълен триъгълник, за да си вкарваш такъв автогол. 4 млн. лева от нашите данъци са били хвърлени "на вятъра", ефект - нулев, само дефект.

JollyRoger's

Ама как гледка само! Все едно че разбира...

Влез или се регистрирай за да коментираш