Медия без
политическа реклама

В 4-ти клас ще има по-малко изпити, но ще се учи 2 седмици по-дълго

От следващата година външно оценяване се въвежда и за десетокласниците

Диктовката в теста за 4-класниците може да бъде заменена със задача за създаване на кратък текст, предлага МОН.
Илияна Кирилова
Диктовката в теста за 4-класниците може да бъде заменена със задача за създаване на кратък текст, предлага МОН.

Догодина четвъртокласниците ще бъдат облекчени с два изпита по-малко - досегашните тестове по "Човекът и природата" и "Човекът и обществото" отпадат, като остават само изпитите по български и математика. За сметка на това обаче те ще учат 2 седмици повече. Десетокласниците пък за първи път през юни 2020 г. ще се явят на два изпита - също по български и математика. Това са част от предложенията на МОН за учебната 2019/20 г.
 
От МОН изглежда са се съобразили с препоръките на директори изпитите в края на 4-ти клас да се изместят по-късно - в края на май, за да не се обезсмисля учебният процес след тях. Догодина изпитите за най-малките ще бъдат на 27 май по български и на 29-и по математика (т.г. бяха на 9-10 май). "Обучението по новите учебни програми по тези предмети позволява оценка на функционалната грамотност на учениците чрез тези два изпита, затова отпадат изпитите по „Човекът и природата“ и „Човекът и общество", обясняват от МОН. Четвъртокласниците ще бъдат изненадани и с още една промяна, произтичаща от новия училищен закон - учебната година за тях ще приключи не на 31 май, както досега, а на 16 юни, т.е. те ще учат 16 учебни седмици, а не 14.

Изпитите за седмокласниците пък се изместват с една седмица по-рано, въпреки че и за тях не е редно да остават 20 учебни дни след това. Изпитът по български е насрочен за 9 юни (т.г. бе на 17-и), а по математика - на 11 юни (т.г. на 19-и). От МОН обясниха, че с промени в наредбата за оценяване на учениците се предлага изпитите да се провеждат до 3 седмици преди приключване на учебната година, защото така ще се осигури повече време за проверка и оценка на изпитните работи, а обявяването на резултатите ще бъде в период, който ще гарантира спокойна организация по подготовката и по издаването на свидетелствата за основно образование.

По силата на новия училищен закон десетокласниците, които също като учениците от 4-ти клас от 2019/20 г. ще учат по нови учебни програми и учебници, вече също ще се явяват на национално външно оценяване. То пак ще е по български и математика - съответно на 9 и 11 юни, въпреки предупреждения на учители, че акцентът върху тези два предмета води до неглижиране на останалите и особено на природните науки, в които имаме недостиг на кадри. Така през целия етап на обучение - от 1-ви до 12-и клас, може да се окаже, че ученик изобщо няма да бъде тестван относно знанията му по физика, химия или биология. По този повод от МОН обясниха пред "Сега", че в отделни години може да се определят и изпити по други предмети, като това може да е инициатива и на отделни директори на училища. Това е така, но подобни оценявания почти не се правят, тъй като и без тях учителите са претоварени с бумащина. Образователният министър също не се възползва от възможността да въведе изпит по допълнителен предмет, каквато има по закон.

Изпитите за проверка на дигиталните компетентности на десетокласниците са в периода между 15 и 19 юни, а изпитът по чужд език за тях, който е по желание, на 17 юни. Матурите за зрелостниците ще са в обичайното време - на 20 и 22 май. 

ВАКАНЦИИ

Есенната ще е с един ден по-кратка от обикновено - от 1 до 3 ноември. Коледната за сметка на това се удължава - догодина ще е до 5 януари, докато тази беше до 2-ри. Междусрочната ваканция си остава един ден - 5 февруари. Пролетната ваканция се удължава с един ден и става 10 дни, като е изместена седмица напред, за да включи Великден - от 11 до 20 април 2020 г. вкл. Дванадесетокласниците също получават един ден повече пролетна ваканция - от 16 до 20 април. Преподаватели определят като недомислица междусрочната ваканция, която се пада точно в средата на седмицата, като според тях би било по-удачно тя да бъде долепена до два почивни дни.

Още по темата