Медия без
политическа реклама

МВР ще похарчи над 800 хил. лв. за мобилно приложение за тел. 112

За да го ползват, хората трябва да представят куп документи, сред които решение от ТЕЛК

Снимка: Архив
Лошото оборудване на тел. 112 създава опасност линейката да бъде пратена на грешен адрес.

Системата на спешния телефон 112 все още не е с напълно възстановени функции, но въпреки това МВР се готви да похарчи над 833 хил. лв. за мобилно приложение. Обявена е обществена поръчка, която трябва да направи линията достъпна за хора с говорни и слухови увреждания, като даде възможност за подаване на сигнали през приложения за телефони, мобилни устройства и компютри. Това става ясно от справка в сайта на Агенцията за обществени поръчки. 

Съвсем наскоро, в началото на май, МВР е намерило изпълнител за големия търг, чрез който трябва да се възстанови 112. Тази поръчка е за над 7 млн. лв. Тя бе обявена още през ноември миналата година, след като месеци по-рано и граждани, и оператори от системата сигнализираха, че има сериозни проблеми. На операторите им се налагаше да записват сигналите на ръка и не виждаха номерата, съответно и градовете, от които им се обаждат. Така ставаха грешки. В самата обществена поръчка е записано, че трябва да се подмени "критично амортизираният хардуер" в центровете в София и Русе. Проблеми има и в Монтана, Варна, Бургас и Кърджали.

С новия търг обаче МВР предвижда тел. 112 да мине на съвсем друго ниво. В поръчката е записано, че сигнали ще могат да се подават от различни устройства. "Услугата за достъп на граждани със слухови и/или говорни увреждания трябва да бъде достъпна за потребителите през интернет, чрез мобилни устройства (смартфони/таблети), стационарни и мобилни компютри", пише в документите.

Ползването на мобилното приложение обаче далеч няма да е толкова просто, става ясно от документите. МВР ще изисква купища данни от всеки, който се опита да подаде сигнал по новата система. За да се регистрират в приложението, хората ще трябва да изпратят един куп лични данни като три имена, ЕГН, адрес, телефон, имейл и увреждане на човека - например не чува, не вижда, не говори. Това обаче не е всичко - МВР ще изисква от хората с увреждания дори решението от ТЕЛК. При регистрацията ще има и поле за съпътстващи заболявания. Човекът с увреждания може да остави данни и за личния си асистент, ако има такъв - имена и телефонен номер. Тази информация не е задължителна.

Новата услуга ще бъде внедрена в центровете на тел. 112 в София, Варна, Кърджали, Бургас, Монтана и Русе. Предвидено е и обучение за работещите там. Според заданието на МВР новата система трябва да може да поема по 500 поръчки едновременно.