facebook
twitter

Наблюдател

Писмо от "България" 1

Трима другари

13552
Снимка: Архив

Ние, тримата другари от 4б клас, бяхме като Drei Kameraden от Ерих Мария Ремарк.

По радиото чух, че на сцената на Варненската опера се играе мюзикълът "Зоро", даже видях афиша, който странно ми напомня за стария немски шлагер Domino, Domino warum hast du so traurige Augen.

Захващам се да напиша тази писаница, защото двама от тримата другари - Цветан и Милчо (Зоро и Поета) - вече ги няма; от тримата останах само аз и освен мен няма кой да разкаже за нас.

Лошите тъкмо да хванат Зоро, той през прозореца скачаше на седлото на коня си, лошите препускаха след него и го настигаха, но изплющяваше дългият бич на Зоро, краят му шибваше челата на преследвачите и камшичните удари жигосваха челата им с кърваво Z - знака на Zoro. Това може да се направи с филмов монтаж или да се нарисува в комикс, но как Зоро ще пее, скача и танцува в мюзикъл? Затова за Зоро нямаше мюзикъл, имаше само филм и комикс.

Ние, тримата другари, много харесвахме Зоро, щото без револвери, без да убива, Зоро се разправяше с лошите, като ги оставяше белязани със страшния си знак. Разменяхме два, даже три други комикса за един със Зоро. Искахме пуловери с инициали и горките ни майки, след като бяха работили навън и вкъщи, вечер хващаха куките за плетиво. Цветан получи пуловер с буквата Z като Zоrо. Аз с буквата D като Джимо, Милчо с М, но Милчо беше поет, той беше съчинил:

 

Имаш обноски и стил

като птеродактил

 

Когато бяхме в началното училище, където е сега Спортната палата, Милчо преправи стихотворението в букварчето за първолаци. Стихотворението се казваше "Буквата м", неговата буква. Милчо ни показа, че поетите са способни както на възвишеност, така и на простотия. Милчо преправи стихотворението така:

 

М. Мама. Малко. Ми. Молив.

Мама моливче ми купи

Аз го остря, то се чупи

Вижте колко малко стана

Д’еба неговата мама.

 

Зоро (сиреч Цветан) и аз похвалихме Милчо, понеже ни беше приятел, а той се зарадва и ни поведе да ни черпи с едно лъскане на обувките и боза - кой каквато каже – сладка или резлива, малка за 6 стотинки, средна от 10 или голяма за 12. После ни поведе към улица "Търговска". Тримата се курдисахме на столове, високи като три трона, и зачакахме. Влетя един примитив с обноски и стил на птеродактил, каза, че няма време да чака пикльовци, и ни превари. Ние се обидихме и излязохме. Къде, къде? Пред Халите три циганчета с ваксаджийски сандъчета на тротоара развъртяха четките и чудесно ни лъснаха обувките. За финално лустро ни плюха на обувките, пак развъртяха четките, накрая ги лъснаха с кадифе. Направиха ги "джам". Поискаха ни общо 30 стотинки, тримата събрахме помежду си 52 и им ги дадохме. Те бяха общителни и осведомени, казаха ни, че в киното отсреща дават "Знакът на Зоро" непрекъснато и можело да се влезе по всяко време, те щели пак да го гледат. Чичото на входа срещу банята искал пари, ама те знаели таен вход отзад. Тръгнахме заедно с тях към задния вход, но той се оказа заключен. Влязохме откъм Банята, циганчетата платиха за себе си и доплатиха за нас, защото нямахме вече стотинки, а ние обещахме все при тях да си лъскаме обувките.

Не помня как се казваше това кино. Мисля, че "Капитол", преименуваха го на "Севастопол" след Девети, после го направиха Дом на филмовите дейци или нещо такова. След над половин век там имах срещи с Людмил Стайков, който направи филма "Хан Аспарух". А Франсис Форд Копола направи "Кръстникът" и "Апокалипсис сега", дъщеря му направи "Изгубени в превода".

Хубави филми бяха. Но повярвайте ми - никой от тях не беше гледан с такъв възторг, с какъвто ние гледахме "Знакът на Зоро" в претъпкания киносалон. Ние тропахме с крака и освирквахме лошите, циганетата барабаняха с четките по ваксаджийските си сандъчета, крещяха: "Пази се, Зоро-о-о-о!", когато лошите дебнеха Зоро в гръб, извадиха от сандъчетата картофчета и с тях замеряха лошите, не с камъни, които биха пробили екранното платно. А сегашните български футболни фенове къртят седалките на стадионите, мятат бомбички, димки и устройват побоища.

Компютрите, телевизията още не бяха измислени. Бяхме трогателно глупави. Не зная дали бяхме по-глупави от онези българи, които, разбираемо, накупиха си по-широкоекранни телевизори преди мондиала, а освен мачовете гледаха всичките телевизионни пози, простотии и лъжи.

 

DI copyright

 

 

106

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

16.02.2019

Петьо Цеков

1454 9
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Накрая творчеството на Георги Марков влезе в учебниците

16.02.2019

Димитър Бочев

412 4

Коментари

Страници

onzi

Мисля, че "Капитол"

имаше песничка такава:

...

прощавай, софия

прощавай, софия

дианабад и кино капитол

...

провинциалист 2

В „Наблюдател„ играем играта „Автор по подразбиране„, да?

Devil

Сполай ти, Джимо, за хубавата приказка. В родния ми град имаше три големи кина. Колко незабравими мигове и преживявания имам в тях със Зоро, Гринго, Гойко Митич. Сега няма нищо. Децата там нямат кино, нямат и театър. Няма духовност. Има груб материализъм и усвояване на евросредства от нискочелите партийни скакалци. Демокрацията и Европата е мръсна дума. Искам си миналото и погубените ценности.

Constituent

"Зоро, Гринго, Гойко Митич"

 

Мдам, потресаващи дивотии!!!

хлопатар

Ние пък на село имахме едно кино - малко, но ни изглеждаше огромно. Пускаха само на балкона, щото за долу нямаше зрители, пък май и столове нямаше заради вечните сватби и кръщенета на село. Филмите пристигаха в едни тенекиени кутии с автобуса, на залепено листче от тефтер пишеше заглавието. Седяхме на спирката и знаехме преди всички какво ще дават довечера. Даваха само Зоро, Гринго и Гойко Митич, и един път някакъв италиански филм, много тъп, ама с цици. Обикаляхме храсталаците под стаичката на оператора и събирахме изрязани парчета лента, защото лентата постоянно се късаше в апарата. После гледахме малките картинки срещу светлината и все едно целия филм беше пред нас. От 40 години не съм стъпвал на село. Поглеждам сегиз-тогиз в Ютубето - в салона на читалището пак правят сватби, колоритни едни такива, подрусват ханшове, пищят зурли и говорят на други езици. Ако не ви се струва глупаво, проверете - Подгорица. Ама не столицата, ами селото.

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...а "Лимонадения Джо" къде оставяте, а?

plamenas

Ти да не си имал осъкатено детство!!!

Constituent

Пък аз си мисля, ех, да имах и аз Xbox One, когато бях хлапе, и един 60-инчов телевизор, които моят син има сега, щях да бъда най-щастливото дете! Ама не, трябваше да гледаме Семейство Палисър и блещавите говорители в По Света И У Нас!

rover
снимка на rover

види се, чиче, че животът ви е минал в мераци за имане. ся нали имате - живейте.

kaLeko

Бат Джимо,добре дошъл в новия формат на форума,да илядиш.

генек

Онзи,

пусни си сестрите Андърс - оригиналната песен. Има я /с нашенски текст/ в "Иван и Александра".

Аз съм младо момче - спрямо ДИ, та помня как от първия ред викахме на Винету: "Бате Гойко, отзад идееее..."

А като студенти в "Сердика" на първия ред можеше да си счупиш врата - на екрана война, танк среля отляво, въртиш глава, та да видиш къде вдясно гръмва...

Иначе - щастливо време. Вярваш на всичко, което виждаш и не мислиш, че може да те лъжат.

-----

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Penchobre

В "Аура" съветваха: "Бате Гойко, играй му курвачката!"

?
ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Ехх, кино „Сердика“ — няма го вече.

 

http://angelow.pro/gallery/index.php/panoramas/Lew...

генек
бавно загряващ

Човек, който на времето е гледал филми за Зоро, ми е разказвал и за други реакции на циганчета от публиката. Когато Зоро усетел дебнещите го зад него и се справял с тях, коментарите били от рода на следното: "Д'е*а тоя Зоро, той и на г**а имал очи!" 

Хр_Атанасов_2

Първият го гледах в изгорялия цирк на Солни пазар...

Не мое да бъде - си гледАл нщ  в изгорелия цирк?  ✌️ ?

 

Спомням си филмите с Фантомас. ...

В Цирка първият филм беше "Лимонаденият Джо", а след това се почна с филмите по Карл Май. Ама не с тези от немачка, а от "имачка" ?

А пък аз си спомням филмите със Стив Рийвс и Кърк Дъглас, Радж Капур и Жан Маре - толко на прима виста... СЕГА да не ме набедите, че съм връстник на Лили Иванова... ?

 

Къде са хубавите емотикони, бря?! ВърнАйте ги....

Хр_Атанасов_2

Моля най-покорно, горний ми постинг да се съотнесе към Пиратския, ака JollyRoger. Mea culpa...?

 

Къде са предишните хубави емотикони, бря?! ВърнАйте ги....

JollyRoger's

Спомням си филмите с Фантомас. Първият го гледах в изгорялия цирк на Солни пазар...

А трилогията "Освобождение" в "Сердика" бе голямо изживяване...

Невъзможно е да се обясни на уикипедистите какво е да играеш на топчета и на фунийки, през ваканциите да си по цял ден с приятели и да се прибираш едва "когато лампите светнат"... 

Маестро, благодаря!

Butch
снимка на Butch

Пренесох си коментара накрая. Тази недообмислена дървовидни структура на форума дразни.

Върнете стария форум!

Captain Buddy
снимка на Captain Buddy

А трилогията "Освобождение" в "Сердика" бе голямо изживяване...

Тогава (по Брежнево време) беше истинско събитие официално да се спомене Сталин.

Когато на екрана се появеше Сталин, целият салон спонтанно ръкопляскаше ...

Хората тогава още не знаеха истината за ВСВ, че редник Райън победи Хитлер и че ВСВ беше най-вече за холокоста ...

 

Old_BG
снимка на Old_BG
И в целият салон бурно ръкопляскаха на фразата " Я солдата, маршалом не меняю!" А иди кажи, че и в тъмното ДС ги е следяло за реакциите! Джимо, жив и здрав, да ни радваш още дълго време! Още помня премерената ти реакция във "Всяка неделя" на въпроса на Кеворк - "Дмитри, ти бил ли си някога комунист?" Малко са останалите почтени хора в мамковината, още веднъж - бъди здрав!
провинциалист 2

Генек, по време на ВСВ, тази песен е изпълнявана и в СССР. Любима песен на войниците на фронта.

 

https://www.youtube.com/watch?v=D2GR7uIXAjg

и още едно изпълнение - на Леонид Утьосов.

https://www.youtube.com/watch?v=VBoZJAvrtUg

maestrata

Маестро,хвала!?

Constituent

роувър, ще ти отговоря с един лаф от "Тигъра на Седемте Морета"--подигран от лигав аристократ, че се биел за пари, а не за чест, Тигъра отговори, че всеки се бие за това, което няма.

rover
снимка на rover

умряла е циганката, която ви хвали, види се...

отървала се е, женицата.

p.s. с първия си коментар исках да кажа да оставите форумците да се наслаждават на миналото и спомените си. защото те са живели (и аз покрай тях), за разлика от други. капиш?

провинциалист 2

https://www.allposters.com/-st/Mark-of-Zorro-The-1940-Posters_c43217_.htm

А Зоро на нашето поколение беше изигран от Ален Делон и филмът се казваше само „Зоро„.

Всяко поколение със своят Зоро.

 

 

( Но Стефан Данаилов  в „Черните ангели„ и „На всеки километър„  беше по-хубав от Ален Делон.) ? ? ?

voivodata

Купих си ТВ с големоширок екран , за да гледам Световното... Ама не съм много глупав щот съм учил вишо .....!!!! Сандокан е по- силен от Зоро !!!

sim4о

Aми "Моста на кота" ..

https://www.youtube.com/watch?v=6m7FwpznyXA&pbjrel...

Бата Живойнович - Тигър!

провинциалист 2

412

aver4e
снимка на aver4e

Циганетата се стичаха на тумби, когато имаше филм с бат Гойко. Но не му викаха така, а предимно Тукайту /Токай Ихто - Камък с рога по Лизелоте В. Хенрих/

Спомням си "Бели вълци" на излизане циганетата плачеха и когато влизащите ги попитаха защо /Не олду = Какво стана?/, плачещите рекоха "Тукайту гиберди !" :)

Точно в този филм бледоликите убиха героя на бат Гойко

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш