Медия без
политическа реклама

Трагичен инцидент разкри бизнес връзки у заместник-министър

От БСП поискаха оставката на Султанка Петрова, семейната й фирма охранява обект в бившия Партиен дом

09 Юли 2018Илия Вълков
Снимка: Архив
Зам.-министърът на социалната политика Султанка Петрова беше избрана от квотата на ВМРО, чийто лидер Красимир Каракачанов все още няма публичен коментар по случая.

Семейна фирма на зам.-министъра на социалната политика Султанка Петрова охранява ремонта на бившия Партиен дом, в който ще се премести новата сграда на Народното събрание. За това се разбра след инцидент с охранител на фирмата "Дефанс консулт", чийто собственик е Филип Чипев, зет на Петрова, а нейният съпругът е управител. От Софийската градска прокуратура започнаха разследване за изясняване причините за смъртта на 25-годишния мъж, а от БСП използваха случая и поискаха "Обединените патриоти" да отзоват Петрова от зам. министерския пост.

Фирмата "Дефанс консулт", в която е работил загиналият мъж, охранява обекта, като това е ставало и под наблюдението на Националната служба за охрана (НСО). Първоначалната версия на разследващите е за причиняване на смърт по непредпазливост. Петрова е била собственик на охранителната фирма до времето, преди да заеме поста в социалното министерство. Пред Би Ти Ви собственикът на фирмата Филип Чипев обясни, че са наети да охраняват обекта от изпълнителя на реконструкцията на сградата, избран с обществена поръчка.

Прокурор от Софийската градска прокуратура направи вчера оглед на местопроизшествието. Мъжът е бил открит мъртъв в неделя в шахта в сградата на бившия Партиен дом, след като застъпил нощна смяна. Той обаче не се върнал навреме от работа и близките му подали сигнал. Шахтата, където е намерено тялото, е извън обсега на охранителната камера. Затова към момента няма и официална версия за инцидента. “Ние също искаме да разберем истината, защото Даниел беше един от най-добрите ни служители”, заяви собственикът на охранителната фирма Филип Чипев пред Би Ти Ви. Фирмата има задължение да охранява обекта само в нощните часове между 19 ч. вечерта и 7 ч. сутринта, а тримата наети охранители, одобрени и от НСО, не се засичат на терена. От НСО изразиха своите съболезнования към семейството и близките на загиналия, но отказаха друг коментар.

Главната инспекция по труда също е направила проверка на място, иззети са документи, свързани със задълженията по длъжностна характеристика, провеждане на задължителните инструктажи, графици, работно време. Оттам посочват, че инцидентът е станал в необезопасена шахта на строителния обект, поради което е започнала проверка по всички работни места. Строителната площадка в бившия Партиен дом е проверявана и през миналата година, установени са били нарушения, които са отстранявани.

СБЛЪСЪК

В БСП видяха конфликт на интереси в случая и призоваха "Обединените патриоти" да отзоват своя зам.-министър. "Вие смело се противопоставихте на назначаването на "калинки" на ГЕРБ и "партизански назначения". Призоваваме ви да продължите със същото отношение към съвместяването в едно семейство на поста заместник-министър и управление на фирма, която охранява Народното събрание", се казва в писмо на БСП до лидерите на "Обединени патриоти", от чиято квота е Султанка Петрова. Вицепремиерът Валери Симеонов препрати въпросите към лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който номинира Петрова за поста.