Медия без
политическа реклама

Кабинетът изкара АЕЦ "Белене" стълб на националната сигурност

За по-малко от година Русия престана да е заплаха за България

24 Юли 2018
Архив СЕГА
Премиерът Бойко Борисов на проверка на строителната площадка в Белене. Наскоро парламентът размрази проекта за строежа.

Кабинетът обяви замразяването на проекта за АЕЦ "Белене" за "потенциален риск за националната сигурност". Това става ясно от проекта на Годишния доклад за състоянието на националната сигурност за 2017 г., цитиран от "Офнюз". Документът беше приет от правителството в сряда и е внесен за разглеждане в парламента. Той идеално обслужва намеренията на управляващите да построят нерентабилната втора атомна централа с руски реактори. Проектът за нея беше прекратен преди няколко години от правителството на Бойко Борисов уж окончателно, а наскоро беше възобновен.

От обяснителната част на правителственият доклад става ясно, че опасността е евентуалната нереализация на проекта. Рискът щe дойде, ако не бъде намерено решение за рационално използване на купените реактори и изградената инфраструктура. Това би означавало, че те трябва да бъдат отписани от баланса на Националната електрическа компания (НЕК), което би довело до декапитализиране на НЕК. Тези негативни последици ще имат пряко отражение и върху Българския енергиен холдинг. Всичко това би довело до дестабилизиране на електроенергийния сектор, пише в доклада.

Изненадващо Русия вече не фигурира в доклада като заплаха за сигурността на Европейския съюз, България и НАТО. В предишния доклад, внесен в парламента през септември 2017 г., същото това правителство бе обявило Русия за една от основните външнополитически заплахи. "Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности. Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност", пишеше в него.

В сегашния документ няма подобни констатации. Любопитното е, че само месеци по-рано същият кабинет алармираше за влошаване на отношенията на Руската федерация с НАТО и ЕС, за "интензивното усилване и модернизация на руските военни способности на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров", за "разширения излаз на тази страна от акваторията на Черно море, вкл. до енергийните залежи в него", водещи до трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион".
Сега обаче, макар и да се говори за  "дисбаланс на силите в Черно море" и кризата в Украйна, името на Русия не фигурира.

Според авторите на доклада в Черно море има "нарушен баланс на силите", като не се посочва поименно източникът на заплахата. Те отбелязват, че има "криза на доверие в отношенията" между България, ЕС, САЩ и Русия. Става ясно също, че влошените отношения на Руската федерация с НАТО и ЕС вече не поставят пред изпитание европейската сигурност. Отбелязано е, че не е допуснато допълнително влошаване на отношенията на България с Руската федерация или внасяне на съмнения в готовността да изпълняваме съюзническите си задължения.

 

ШПИОНИ

Както обикновено, се отчита напълно анонимно, че продължава активната дейност на чуждестранни секретни служби. Нашите служби отчели "нарастващ интензитет" при прилагането хибридни подходи. През 2017 г. ДАНС е изгонила четирима души за шпионаж. Други петима са включени в списъка с "нежеланите чужденци", които представляват заплаха за сигурността. Кои и какви са - не става ясно.