Медия без
политическа реклама

Имотните декларации на магистратите може да бъдат окастрени

Архив СЕГА

Застрашена е публичността на декларациите на магистратите за имущество и за конфликт на интереси.

От Инспектората към Висшия съдебен съвет, който поддържа регистъра за съдии, прокурори и следователи, са поискали становище от Комисията за защита на личните данни как да публикуват декларациите и дали да заличават имената на съпрузите и децата, както и на хората, с които те са декларирали потенциален конфликт на интереси или някакви имуществени отношения – например даден или взет заем.

С изчакването на това становище от инспектората оправдават и че още не са публикували декларациите за 2017 г., което трябваше да направят до 15 юли. Съобщението на инспектората дойде, след като "Сега" писа, че 40 магистрати не са подали в срок декларациите си, а инспекторатът закъснява с огласяването на документите.

Инспекторите са потърсили становището заради общия еврорегламент за личните данни GDPR, който е в сила от 25 май. От пресслужбата казаха пред „Сега“, че становището е поискано след влизането в сила на регламента, но кога точно – не е ясно.

Когато КЗЛД прати становището си, инспекторатът ще се съобрази с него и едва тогава ще попълни онлайн регистъра.

Неотдавна от новата антикорупционна комисия (КПКОНПИ) обявиха, че със становище до тях от комисията за личните данни са им обяснили, че декларациите на хората, които са напуснали властта, подлежат на сваляне от интернет регистрите.