Медия без
политическа реклама

40 магистрати не са подали имотните си декларации навреме

Четирима изобщо не са пратили документите си до инспектората на ВСС

Илияна Кирилова
Има магистрати, които не обявяват навреме имотното си състояние и интереси. Санкциите за това са минимални.

40 съдии, прокурори и следователи не си изпълнили задължението си по закон да подадат декларация за имущество и интереси пред инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), показва електронният му регистър. Четирима изобщо не са пратили документа, а останалите са пропуснали срока - 15 май.

Сред четиримата без декларации е Румен Георгиев, който беше член на Висшия съдебен съвет в предишния му мандат, а сега е следовател в националното следствие. Останалите са Стефан Илиев от Районната прокуратура в Пловдив, Георги Вълканов, който през март подаде оставка като младши прокурор в Кюстендил, както и Мария Иванова от Софийския градски съд. Последната през март беше уволнена от съдебната система, а в момента е в ареста по обвинение в пране на 1.4 млн. евро.

Мария Иванова е и във втория списък на неподали декларации - при напускане на системата, както и година след това. Там е и Вълканов (макар и от ИВСС в този списък да са го нарекли "Вълков".)

Миналата година магистратите, които към 15 май не бяха подали декларация, бяха 29. Сред тях беше и главният прокурор Сотир Цацаров, който обаче прати документа си в Сметната палата. За това беше санкциониран с минималната глоба от 300 лв., която не обжалва. За разлика от него повечето от глобените магистрати, атакуваха наказанията си пред съда. От делата се вижда, че санкционираните са закъснели с по един ден. В повечето случаи те са попълнили документа преди 15 май, но са разчитали на съдебните служители да го пратят навреме, макар че това не им е задължение. По делата, които "Сега" прегледа, магистратите приемат, че нарушенията са отстранени още преди да са констатирани, маловажни са, няма и никакви вредни последици. 

"Наказването на всяка цена неоправдано ангажира ресурсите на държавната администрация и често води до неустановяване и несанкциониране на съществените административни нарушения", пише по едно от делата. 

 

ПРОТАКАНЕ
До 15 юли ИВСС трябваше да публикува на сайта си не само списъците с магистратите, които са нарушили закона, но и всички подадени декларации. Това все още не е направено. Инспекторатът има и половин година, за да провери подадените декларации. Срокът беше 3-месечен, но беше удължен по искане на главния инспектор Теодора Точкова, тъй като през 2017 г. хората й не успяха да си свършат работата навреме. Пак по нейно искане ИВСС получи и пряк достъп до банковата тайна на съдиите, прокурорите и следователите, които са дали съгласие за това.