Quantcast
Фирма осъди прокуратурата за над 800 хил. лв. | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Фирма осъди прокуратурата за над 800 хил. лв.

167

Фирма, чиито документи и компютри са били иззети при акция "Октопод" на МВР през 2010 г., е осъдила прокуратурата за над 800 хил. лв., съобщи lex.bg. При въпросната операция - гордостта на ГЕРБ в първия му мандат - бяха арестувани бившата барета Алексей Петров и негови близки. Разследващите твърдяха, че през фирмата "Голд Лизинг" са изпирани пари.
През февруари 2010 г. от офисите й са иззети компютри и доказателства в 63 чувала. Те не са върнати, въпреки че фирмата многократно ги е искала, а дело във връзка с тях така и не е образувано. Сред иззетите документи има изпълнителни листове срещу неизрядни длъжници. Дружеството не можело да събира вноските по дадените на лизинг автомобили и започнало да губи клиенти. В крайна сметка е заличено от Търговския регистър, като преди това са отписани активи за над 1.6 млн. лв. заради вземания, които не могат да се съберат.
На първа инстанция Софийският градски съд е отхвърлил претенциите на фирмата за обезщетение от 1.6 млн. лв., като един от аргументите е, че по иззетите оригинали на изпълнителни листове за дела на 802 хил. лв. е можело да се извадят дубликати. Иначе и първата инстанция приема, че прокуратурата е бездействала, като дори не е посочила причина за задържане на документите.
Втората инстанция обаче намира пряка връзка между действията на разследващите и загубите, понесени от фирмата. "Заради неправомерното задържане от прокурори на оригиналите на различни документи, вкл. и оригиналите на изпълнителните листове, се е стигнало до фактическа (а и правна) невъзможност тези вземания да бъдат събрани. Ищецът не би могъл да пристъпи и към процедура по издаване дубликат на изпълнителния лист, защото той нито е изгубен, нито е унищожен, а единственият оригинал  на листа се е намирал в чужда фактическа власт, пише в решението.

ПРЕЦЕДЕНТ
Според адвокат Михаил Екимджиев това решение е прецедент. "Казусът визира хипотеза, която за съжаление често се повтаря през последните години - в контекста на наказателно дело се изземат и години наред се задържат без ясно основание и без разумно оправдание документи и компютри, принадлежащи на юридическо лице. Това буквално икономически го съсипва. Въпреки тази очевидност до момента съдилищата не "виждаха" причинно-следствена връзка между наказателния процес, воден срещу конкретни физически лица, и преките вреди на косвените жертви", заяви той пред lex.bg.

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

25502
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8179
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18492