Quantcast

Медия без
политическа реклама

Как "Фиорентина" стана най-българският клуб в Серия А

Петко Христов и Димо Кръстев вече са съвсем близо до налагане в първия тим, а вратарят Иван Андонов има същата амбиция

Фейсбук
Петко Христов в момента "шлайфа" качествата си в "Про Верчели", за да е напълно готов за първия тим на "Фиорентина".

Миналата седмица вратарят на "Левски" Иван Андонов премина във "Фиорентина", където ще играе като преотстъпен до края на сезона. И така стана третият български футболист в този клуб от Серия А. Но за разлика от Андонов, другите двама - Петко Христов и Димо Кръстев, имат постоянни договори с "виолетовите" и дори са съвсем близо до пробив в първия тим.

Тяхното едновременно присъствие в живота на "Фиорентина" е всъщност плод на упорит многогодишен труд на футболните агенти Петьо Костадинов и Пламен Пейчев и на техния екип. Доказателство за резултатните им усилия е фактът, че тези три трансфера са осъществени при три различни ръководства на клуба от Флоренция. Сега настоящото - на успелия в САЩ милиардер Роко Комисо, е събрало много силен мениджърски екип, чиито членове високо ценят българските футболисти в клуба. И това е самата истина.

Приеманият със снизхождение от някои в България факт, че Петко Христов за трети пореден сезон е пратен под наем в Серия С (сега в "Про Верчели", а преди това в "Тернана" и "Бишелие"), си има своето обяснение. През миналото лято досегашният капитан на младежкия ни национален отбор бе върнат да тренира с "Фиорентина" и е впечатлил с прогреса си. Прието е обаче, че на 21 г. той ще бъде само първи избор за централен защитник на резервната скамейка. А липсата на достатъчно игрова практика би попречила за развитието на кариерата му.

"Христов не е играч за пейката", е било становището във "Фиорентина". За справка - на неговата възраст има само един по-редовно играещ защитник в Серия А, който при това още се обиграва, а в Серия Б са трима. Причината е, че точно на тази възраст младите бранители доизчистват недостатъците в играта си, за да бъдат готови за големия футбол. В момента се случва точно това, което е планирано - Христов е твърд титуляр (19 мача, 2 гола) за "Про Верчели", който се е устремил към влизане в Серия Б. Преди това българинът стана и лидер на "Бишелие". Но е ясно - Христов е взет през лятото на 2017 г. като дългосрочна инвестиция на "Фиорентина" и статутът му не е променен.

Такива са и перспективите за Димо Кръстев, който през януари 2019 г. стана част от академията на "Фиорентина", където премина от "Нефтохимик" след кратки, но много впечатляващи проби. Адаптирането му става бързо, за което помагат италианският клуб, неговите съотборници и дори новите му учители в Италия, в чийто любимец се превръща българинът. Най-големият шанс според Петьо Костадинов обаче е фактът, че треньор на Кръстев в тима (до 18 г.), известен като "Примавера", е бившият италиански национал Алберто Акуилани. Той лично се заема с обучението на Кръстев, тъй като като футболист играеше на идентична позиция - дефанзивен халф. Така израстването на юношеския ни национал става още по-бързо, а той вече бе поставен сред 60-те най-впечатляващи играчи в света, родени през 2003 г., в класацията на в. "Гардиън".

Българският футболист Димо Кръстев беше включен в годишната селекция на авторитетния британски в. Гардиън" за най-големите таланти в световен мащаб. годишният дефанзивен халф на "Фиорентина" беше нареден сред 60-те най-обещаващи играчи, родени през 2003 г.

 

Доверието на Акуилани в българина е толкова голямо, че той включва Кръстев в титулярния състав за финала за Купата на Италия за тази възраст миналата година буквално без подготовка (талантът дотогава бе тренирал 6-7 месеца индивидуално в Бургас заради пролетния локдаун). Кръстев се отплаща с отлична игра и е голямата фигура на терена за тима на "Фиорентина", който печели отличието.

От миналия ноември синът на бившия футболист на "Нефтохимик" и "Черноморец" Николай Кръстев тренира вече само с първия отбор на флорентинци. А от началото на 2021 г. вече четири пъти попада в състава на Чезаре Прандели за мачове от Серия А, като засега е само на резервната скамейка. Но очакванията са в най-близко бъдеще да стане факт и официалният му дебют. Междувременно Кръстев, който на 10 февруари ще навърши 18 г., привлича и интереса на други клубове от Италия, както и на отбор от друго голямо първенство в Европа.

Акуилани ще се грижи и за развитието на Иван Андонов. А вратарят на "Левски" в края на миналата седмица направи и първата си тренировка с мъжкия тим на "Фиорентина". 17-годишният юношески национал е наблюдаван доста преди да премине при "виолетовите". Всъщност този трансфер може да се приеме и като изненада, тъй като "Болоня" много настояваше да привлече Андонов. Дори е пратил да го гледа инкогнито в България прочутия бивш национален вратар на Италия Джанлука Палиука, който работи в "Болоня" и дава отлични референции за младия българин.

Сега пред Андонов има ясна цел - да се адаптира бързо и да си осигури дългосрочен контракт с "Фиорентина", като така тръгне по стъпките на Христов и Кръстев. А малко известен факт е, че българите при флорентинци можеше и да са четирима сега. Проби в отбора е минал и Филип Кръстев, но в крайна сметка "Славия" приема офертата на "Манчестър Сити".

Още по темата