Медия без
политическа реклама

Вълчев: 30% от випускниците заминават в чужбина

15 Февр. 2019
Илияна Кирилова

Една не малка част от учениците, които завършват езикови гимназии, избират да учат в чужбина. По наши данни те са около 30%, съобщи просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от БГНЕС.

Той коментира проблема с младите образовани българи, завършили престижни езикови и професионални гимназии, които масово напускат страната ни, избирайки да продължат да следват в чуждестранни университети и колежи.

„Причините за това са много. Те са икономически, образователни. Най-вече те избират система на висше образование в друга страна. Ние, заедно с всички училища трябва да направим така, че да се опитаме да обвържем пазара на търсене на образование с търсенето на пазара на труда. За това провеждаме тази политика – чрез говоренето, чрез приема, чрез допълнителните стипендии и финансиране на тези професионални направления“, обясни Красимир Вълчев.

Той подчерта, че цифрите не са еднакви за цялата страна, а има различия в отделните региони, но все пак това е колективен проблем.

„Ние имаме остър недостиг на кадри с професионално техническо образование. За това провеждаме редица политики за насърчаване на приема, в това число и стипендии в професионалните гимназии. Искаме повече ученици и то с добри образователни резултати да учат в инженерно-техническите професионални направления. Имаме драматичен недостиг в някои от тях, като енергетика, водно строителство и други“, допълни още образователният министър.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?