facebook
twitter

Горещи новини

София няма план срещу мръсния въздух

801
Снимка: Архив

София няма проекти за намаляване на замърсяването на въздуха от битово отопление, а то е значим източник на фини прахови частици. Това се посочва в оповестен днес доклад на Европейската сметна палата.

Институцията е направила проверка на мерките за прочистването на въздуха в Брюксел, Краков, Милано, Острава, София и Щутгарт. Според доклада й планът за качество на въздуха на София не съдържа никакви мерки за намаляване на замърсяването на въздуха от домакинствата.

В него се отбелязва, че столицата не разполага с места за наблюдение "от промишлен вид" на качеството на въздуха, въпреки че в града има електроцентрали и други промишлени съоръжения. Пояснява се, че в София заради строителството на метрото през 2014 г. измервателната станция на Орлов мост е била премахната. Преди преместването тази станция е отчитала най-големия брой дни с превишение на фините прахови частици, а след това честотата на измерените превишения в столицата е намаляла рязко. България пък заема челно място в таблицата за години загуба на живот в добро здраве заради мръсен въздух.

Страната ни определя като двата основни източника на замърсяване на въздуха в страната битовото отопление и транспорта. За последните десетина години равнището на финансиране на мерки за опазване на чистотата на въздуха у нас е било намалено с 58 на сто - от 120 милиона евро за 2007-2013 г., на 50 милиона евро за 2014-2020 г., показват данните.

Въпреки спечелените от Европейската комисия дела за чистотата на въздуха срещу България и други страни в ЕС пред Европейския съд, това не е довело до задължение за предприемане на съответните мерки. През 2016 г. общо 13 държави в ЕС, сред които и нашата страна, са нарушили пределно допустимите стойности за фини прахови частици.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Путин: Разследването за MH17 не доказа вина на Русия

20.06.2019

4050 93
18-годишен канадец отстрани Димитров от турнира в "Куинс"

20.06.2019

196 1
Кабинетът даде 27 млн. лева за ямболската болница, а няма кой да я дострои

20.06.2019

152 1

Коментари

volog2

Не знам кой е очаквал друго.

PlaNed
снимка на PlaNed

Да, но има милион мераклии за усвояване на милиони...

Seawarrior

Ами няма, и Варна няма, и Полски Тръмбеш...,

и стратегия за развитие няма. За развитие на малък и среден бизнес, за раждаемост, за понижаване на битова престъпност, за облекчаване на административни процедури и режими също.

 

Но пък има зали и стадиони и джипове за по 250 000 лв.

Памфуций
снимка на Памфуций

Беха стартирали уж разни инициатива за електростатични филтри за комини, които решават проблема с фините прахови частици , но стигнаха до няколко рекламни монтажа посред зима и това беше. 

Нищо не пречи инсталацията на филтри да бъде вързана с помощите за отопление поне, но нали някой трябва да се задейства.

rover
снимка на rover

така е. филтрите са панацея. е, има ситни проблеми - струват мама, тате и аз (около 3 000 евро, според едно предаване преди месеци), произвеждат сажди, които са вреден отпадък, и почти всички харчат електричество - тоест, парички. тоест, няма никаква гаранция, че ще работят.

ppipi7766

Дигнете тока, парното и после плачете ,че софиянци се топлят с дърва, въглища, стари гуми.

За транспорта ясно, синя зона и за колите в движение.

Предвижванетода става, пеша, на велосипед, в денят на заплата може и с метрото.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×