Медия без
политическа реклама

Смартфоните със сгъваеми дисплеи вече са тук

БГНЕС/ЕПА

Александър Александров отразява MWC Barcelona, специално за СЕГА:

През последните години смартфон индустрията усилено се опитва да намери следващата впечатляваща иновация, която да доведе до нов ръст в продажбите. Таблетите бяха приети позитивно от потребителите, но сякаш не са достатъчни за да компенсират забавянето при продажбите на телефони. А какво ще кажете за смартфони, които се разгъват и превръщат в таблети?

Концепцията за телефон със сгъваем екран беше един от акцентите в тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес, което се провежда от 25 до 28 февруари в Барселона. По традиция събитието събра представители на телеком бранша, които представиха последните иновации и дискутираха какво ще е бъдещето на технологиите.

Роботи, блокчейн платформи, „умни“ автомобили и очила за виртуална реалност – това са само част от новите продукти, представени тази година на мобилното шоу. При крайните устройства обаче най-интересно беше анонсирането на смартфони със сгъваем дисплей от водещите разработчици.

След като Samsung показа такова устройство на своята премиера около седмица преди мобилния конгрес, сега телефони със сгъваем екран или концепции в тази област представиха Huawei, Alcatel, както и по-малки играчи като Nubia и Royole. Последните всъщност са и първата компания, която пуска такъв модел на пазара.

Сгъваемите смартфони може и да впечатляват на външен вид, но все още е рано да се прогнозира дали ще успеят да се наложат на пазара. Високата им цена (при модела Huawei Mate X тя достига 2299 евро), както и притесненията за здравината им могат да се окажат спирачка пред техния пазарен успех. Освен това е спорно доколко промяната от малък дисплей към разгънат формат ще бъде удобна в ежедневието и каква ще е реалната полза от това извън имиджовия ефект.

Сред останалите интересни нови устройства, представени на мобилното шоу в Барселона са телеофнът – гривна на Nubia, първият блокчейн смартфон, както и първият 5G телефон на амбициозната китайска компания Xiaomi.