facebook
twitter

Горещи новини

Русия се върна в ПАСЕ, но с неясни пълномощия

България отсъства от среднощното гласуване
2260
ТАСС
В ПАСЕ вече са представени всичките 47 държави, които членуват в Съвета на Европа. Отсъства само Беларус, който никога не е бил приеман заради погазване на основните човешки права.

Руската делегация се върна днес в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която напусна преди четири години заради орязването на пълномощията й след присъединяването на Крим през 2014 г. Но група делегати, сред които и ръководителката на българската делегация Джема Грозданова (ГЕРБ), веднага оспори (по правилник минимум 30 депутати от 5 държави) пълномощията на руснаците и въпросът с какви права ще участват остана да се решава утре следобяд.

Късно след полунощ ПАСЕ прие доклад и резолюция за усъвършенстване на системата на пълномощията и гласуването, който със 118 гласа „за“, 62 „против“ и 10 „въздържали се“ позволи на руските депутати да се върнат в асамблеята. Българската делегация, съставена от шестима депутати, отсъства от залата, макар че преди това някои бяха на заседанието и участваха в гласуването на поправки към резолюцията. Представителят на БСП или негов заместник въобще не пристигна на сесията.

Украинското Министерство на външните работи реагира днес остро и обвини „някои държави“, че са проявили снизходителност и са се поддали на „финансовия шантаж на Русия“. По този начин според него те са „поощрили агресора“.

Москва замрази през 2017 г. вноските си в Съвета на Европа, които възлизаха на 33 млн. евро годишно, или 7% от неговия бюджет.

Ръководителят на руската делегация Пьотр Толстой, зам.председател на Държавната дума, каза на влизане в Двореца на Европа в Страсбург, че ще бъде жалко, ако украинската делегация напусне ПАСЕ. „Разбира се, много ще ни липсват нашите украински приятели, които направиха „толкова много“ за завръщането на руската делегация, и много ще съжаляваме“, коментира той иронично. Малко по-късно ръководителят на украинската делегация Володимир Ариев обяви, че напускат асамблеята.

През 2014 г. ПАСЕ отне правото на руснаците да гласуват, да участват в наблюдателски мисии и да влизат в състава на ръководните органи на организацията.

Джема Грозданова коментира пред "Сега", че решението за допускане обратно на Русия има връзка с предстоящия утре привечер избор на нов генерален секретар на Съвета на Европа. Състезават се белгиецът Дидие Рендерс и хърватката Мария Пейчинович Бурич, които са външни министри. Докладчик по гласувания снощи текст в полза на Русия бе белгийската депутатка от групата на социалистите Петра де Сутер. Руската делегация е от многобройните, защото има 18 депутати от общо 324 в ПАСЕ.

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

15093 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1666 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

706

Коментари

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Ами ако им орежат пълномощията, руснаците пак ще напуснат и скоро няма да се върнат. 

И ще настане отново скрежет зомбом и всяческая олелия. 

Пък и липсващите кинти не са малко. 

Яна

Е за успокоение на украинците има и друг вариант. Например Украйна да се бръкне в джобчето и да плати руските вноски. Тогава няма да има финансово изнудване от руска страна, а поставяне на "демократични, финансово подплатени" искания от страна на Украйна. Симетрия му е майката. ?

ablepsia

Беларус, който никога не е бил приеман 

 

Носител на език, в който липсва ж.р., ли е наплескал това?!

 

Или някой, който не е ходил никога на училище, където се преподава география?

 

Ами това "Пьотр"?!

 

Кой, по дяволите, списва българските новини?

 

 

Утринен зов

Ама и тия в ПАСЕ са едни лапачи - към 470 млн евро годишен бюджет.  Какво толкова полезно правят ?

Интервал

Тогава, съвсем логично, руснаците би трябвало да обявят и неясна вноска, докато се изяснят пълномощията. Двадесет(20) оЙро с ДДС годишно, е добър вариант.

Тони Йорданов

  СЕГА, органът на козяшката пропаганда отново лъже.  Никакво връщане на Русия, усул усул, сике сике в  асамблеята няма. ПАСЕ прие резолюция за покана на Русия, за участие в юнската сесия, съобразена с поставените от руснаците условия.

Всъщност, кремлепутините подкупиха делегатите, като Русия се отказа да търси 66 милиона долара внесени за двете години, когато не участваше пълноценно в работата на организацията и ще плати още 66 милиона, въпреки орязаните пълномощия. Познаите как ще гласуват утре евроблядовете.

  Мнозинството обикновени руснаци сочат с палчета надолу за заигравките на кремлепутините с ПАСЕ. 

G0g0

Окраина е прелъстиха, насилиха я и сега очаква шута в дупето. Няма такова нещо като политика, демокрация и т.н. - има само ПАРИ, единствената ценност, която никога не се променя!

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Всъщност, кремлепутините подкупиха делегатите, като Русия се отказа да търси 66 милиона долара внесени за двете години, когато не участваше пълноценно в работата на организацията и ще плати още 66 милиона, въпреки орязаните пълномощия. Познаите как ще гласуват утре евроблядовете.

 

Ово е стил! 

И мисъл, превъзхождаща всяка пача и овча такава. 

Наслада за ума и сърцето... 

Сгугню
снимка на Сгугню

Ово е стил! 

И мисъл, превъзхождаща всяка пача и овча такава. 

Наслада за ума и сърцето... 

Отворена рана у теб ли са засегнали изложените факти?

gemedji2

Факти? Сгуги, къде видя факти? И изобщо правиш ли разлика между факти и измислици(меко казано)?Бедната,изолираната,без никаква икономика Русия , я чакат да финансира ПАСЕ с „фантастичната“ сума от 60 милиона!  И кой?  Германия, Франция, Италия.... Сам вярваш ли си? 

 

eric marsai
снимка на eric marsai
да повторим: нивото на простотиите, изсипвани редовно в това пространство, е обратно пропорционално на умението на авторите им да поставят интервали около препинателните знаци. Настрана полуграмотността им като цяло.
gemedji2

marsol , я се откачи от подметките  ми!

Justinian2
снимка на Justinian2

Кой говори за полуграмотност ? Някой дебил , който не знае как се започва изречение ? ?

н16
снимка на н16

Ама и тия в ПАСЕ са едни лапачи - към 470 млн евро годишен бюджет.  Какво толкова полезно правят ?

Или на месец тия струват по 39 милиона, на ден 1,3 милиона. Нищо полезно - не създават. Кой ги е избирал, между другото? И само за заплати и наеми ли отиват, тия пари ?)

Evasion

Това ПАСЕ още ли съществува?!? Да не би да е намерила смисъл на съществуването си?

Тони Йорданов

   Момчето за бой се завръща.

Интервал

От Уикито, че и на мен ми стана любопитно:
"правомощията на ПАСЕ се простират само до възможността да разследва, препоръчва и съветва"
Добре платен рупор на пропагандата. Съответно - необходим, за всекидневно проповядваните "ценности" ?
Интересно, ние колко плащаме за т'ва, че не ми се занимава да търся? Дано не е повече от двадесет(20) оЙро с ДДС.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Отворена рана у теб ли са засегнали изложените факти?

 

Кир Сгугню - ляв великоруски фундаменталист! 

??

Че миеме ли веригите на танковете у Атлантико, а, домнуле? 

Яна

А може би е време да се припомни, какво беше наказанието. Делегатите на Русия бяха лишени от право да гласуват и да се изказват по време на заседания на ПАСЕ заради Крим. Преди осем месеца ПАСЕ с резолюция отказа връщането на правата на делегацията на Русия заради неизпълнение на Минските споразумения. Тази вечер е приета резолюция, която забранява отнемането на националните делегации на правото на глас и изказване. Е те това е скоростно "демократично развитие" в сянката на фактически фалит. А журналистическите писания са си направо еталон: от "Русия се връща без условия" според Дойче веле, до "връщането на Русия в ПАСЕ е първи пробив в санкциите на Запада" според АФП. И ние сме разбира се в групата: според Дарик "на Русия са позволили на участва в работата на ПАСЕ"(разбирай решението е милостиня; все пак позиция по-католик от папата им е много присъща). Според ТАСС Русия е подала заявление за потвърждаване на пълномощията и.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Както пише в-к "ЛьоМонд", в 18-членната делегация на Русия в ПАСЕ имало 4-ма души, влизащи в персоналните санкционни списъци на ЕС, както и, предполага се, делегат(и) от Крим. 

Да видим това как ще се преглътне. 

 

Макар все още да не е представен, списъкът на депутатите може да съдържа делегати, представляващи анексирания Крим, потвърждава пред "ЛьоМонд" г-н Толстой: "Как бихме могли да разглеждаме човешките права в Крим без негови представители? Да попречим на подобно нещо, означава, че трябва да забраним и присъствието на делегати от териториите на бившата ГДР. "

https://www.lemonde.fr/international/article/2019/...

 

??

 

vvatkov

  И ПАСЕ се продаде на болшевиките, ред е на Паси.

Sine_metu

Руснаците не са скръндзи. 33 милиона евро са нищо за кефа да си играят с пуделчета

Кара Колю

"Руснаците не са скръндзи. 33 милиона евро са нищо за кефа да си играят с пуделчета"

Правилно. Колко са 244,000 минимални пенсии?

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Ох, майкаааааааа............

Горките пенсионери! 

Какъв мил и състрадателен форумец! Как го боли сърцето за руските пенсии! ?

Кара Колю

Тук бъркаш много. Колкото повече им намаляват пенсиите, колкото повече стават бедняците в Русия, толкова по-добре за самите тях. При тях работи само  първата сигнална система, и само гладът може да им вкара ум в главите.

Та не ме слагай във вашите редици - на поддакниците на ЗИП-а ?

 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Много ме умили, ще знаеш, с това така хуманно отношение към горките руски пенсионери! ?

Кара Колю

Защо трябва да е хуманно? Те са си виновни сами. Да не би аз да гласувам в Русия? Това са си надробили, това ще сърбат. Мислете му вие - русофило - чинези - туркофилите. Накъдето и да се завъртите, все има един от сюзерените ви зад вас ?

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Оооооооо! 

Ама не трябва ли да е хуманно? 

А мислех, че си толкова мил човек... 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Като си говорим за Иван Крыстев (Ivan Krastev), ето едно изследване, сред авторите на което е той. 

Апропо, много интересно изследване! Препоръчвам. 

 

WHAT EUROPEANS REALLY WANT: FIVE MYTHS DEBUNKED

https://www.ecfr.eu/specials/what_europeans_really... 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×