facebook
twitter

Горещи новини

Русия призна, че не може да спре газа през Украйна на 1 януари

2649
ЕПА/БГНЕС

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Русия не може да спре доставките на газ през Украйна, тъй като се грижи за интересите на европейските и украинските потребители. Медведев коментира в телевизионно интервю руско-украинските преговори за газа, тъй като сега действащият договор е до края на годината. Той предложи на Киев да получава директно руски газ, което би било по-евтино от реверсивния режим на внос на руски газ по обиколен път, и подчерта, че решението трябва да е взаимноизгодно.

Ръководителят на "Нафтогаз Украйна" Юрий Витренко отвърна, че за взаимноизгодни действия ще може да се говори, само ако "Газпром" изплати дълга си от близо 3 милиарда долара. Това беше постановено със съдебно решение на арбитражния съд в Стокхолм през 2018 г., защото "Газпром“ не е подавала към Украйна необходимото количество газ на годишна база и е плащала твърде малко за количествата, транзитирани през газопроводите на „Нафтогаз“. 

Витренко добави, че Украйна е готова да си прибере дължимото и във вид на газ от Русия.

82

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

14233 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1438 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

575

Коментари

Страници

Аладар
На 1 януари трябваше да пуснем газта от Турция за Сърбия. Да видим Украйна как ще ни се отблагодари че ще изкара зимата на топло.=> https://m.dir.bg/dnes/ikonomika/rusiya-planira-na-...
Krasimir Chenov

Значи ли този коментар, на другаря Аладар , че най-жалкото в случая, че не сме пуснали газ по тръбите е защото не можахме да преевем украинците?

Аладар
Американците нищо не правят безплатно за никой. Защо ние трябва да отопляваме украинците тази зима безплатно ?
Liubo50

***

 

МОСКВА, 7 декември (Синхуа) - Русия няма да възобнови доставките си на газ за Украйна, докато и двете страни не постигнат съгласие по всички съществени точки от газовата сделка, заяви руският премиер Дмитрий Медведев в телевизионно интервю.

"Трябва да постигнем съгласие по всички основни точки на тази сделка. И тогава можем да възобновим сътрудничеството, включително нашите доставки на газ за украинска територия. И това, между другото, наистина ще бъде от полза за украинските граждани", каза Медведев в интервюто, което е излъчен в събота.

Премиерът заяви, че Украйна активно включва европейското законодателство в газовия сектор, а Русия е готова да работи съгласно европейското законодателство.

Настоящият договор за транзит на руски газ през територията на Украйна изтича в края на тази година. Съобщава се, че Русия, Украйна и Европейската комисия ще проведат тристранни консултации по този въпрос след 2019 г.

Уискито

Копането на дупки и изнасянето зад граница на намереното в тях е жизненоважно за Рассия. Спирането означава глад и бягащи джуджете с гневни мужици по петите.

Аладар
Русия храни целия свят с жито така че гладни няма да умрат.=>https://money.bg/business/rusiya-zapazva-pozitsiya... И с месо=> https://money.bg/politics/kak-rusiya-ot-vnositel-s...
Дагоев

***

Boris65

Горките , гладни и замръзнали. Пак ще напълнят ски пистите в Европа и курортите на Бали, Тайланд, Гоа. Гладни мужищи жужета в хотелите, рестораните и курортите ни.

Krasimir Chenov

Това е така защото за копаенето на дупки не се изисква много мислене. Виж да създадеш автомобил или телевизор и да създадеш необходимите условия хората да.ги купуват, се изискват определени знания и умения. Да не говорим за компютърен хардуеър , софтуеър, конфигурации и т.н. 

Аладар
Ако имах пари щях да си купя Лада Веста. Китай мисли за руската ширпотреба за разлика от съветските времена. Руснаците мислят за по-мозъкоемки производства които не купуват на запад по политически причини а не защото са с лоши показатели.
Кара Колю

А бе, кой ги пише тия глупуусти, бре? Неможела???

 

"А знаят ли тия
нови пророци и вехти витии,
че ако речеш
свойте отворени вени да спреш
само месец,
само година,
само една петилетка -
и ти,
като старата Белгия,
със сапунена пяна свойте черни асфалти
ще четкаш?"

Krasimir Chenov

И за секунда само да ги спре и няма да има пенсии за ушанките. А с Белгия ще се сравнява на Върба!

ЗУИ ПАША

Коментара ти е напълно безмислен, руснаците си печатат парите  и могат да правят каквото си искат

Krasimir Chenov

...абсолютно си прав паша! Копаят дупки, печелят пари и могат да ги харчат калто.си искат! Но да ПРАВЯТ каквото си искат не могат. Защото не.могат! Като си купиш руски автомобил, телевизор, смартфон, компютър с руска операционна програма...се снимай и се покажи във форума. Ей така, да ни е яд!

Moby-Dick

ЗУИ ПАША

Коментара ти е напълно безмислен, руснаците си печатат парите  и могат да правят каквото си искат

Зей паша, сещаш ли какво става, като се пусне печатницата за пари, без никакво обезпечение като БВП, материални активи и принадена стойност? Хиперинфлация плюс тежка стагнация. Комбинация, наричана за краткост "стагфлация" и позната у нас като "виденова зима". Това става. Ако си я преживял, няма начин да не се сещаш.

Boris65

1 Януари режима на Путин вече ще е паднал заради гладът и студа в Русия. 

KTP

**

Krasimir Chenov

Трол с партизанското име грантоед обвинява други в тролене. 

1. Пиши с името си!

2. Не обвинявай без да представиш факти. 

3. Не пускай фейк новини и не създавай дезинформация. 

 

 Ето съобщения от миналите дни за намерението на Москва да спре транзита на газ през Украйна от 01.01.2020 :

"Украинската компания „Нафтогаз“ е получила писмо от „Газпром“, в което се казва, че руският концерн няма да има правно основание да доставя газ на Украйна от 10 часа сутринта на 1 януари 2020 година. Това е съобщил изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко в интервю за "Дойче веле". Според него това означава, че на 1 януари „Газпром“ ще затвори крана на тръбата, минаваща през Украйна". - източник Монитор 27.11.2019

 

Четв., 28/11/2019 - 16:24 (нов)

subject

Пренася или не, транзитните такси към България са дължими до 2029. Ако ще да си строшат тоалетните чинии, все тая.

отговор

докладвай нарушение

27(Отговор на #1)

Четв., 28/11/2019 - 17:17 (нов)

грантоед

 Зимъска може да си стъкнеш огън с дължимите транзитни такси, когато сняг забръска.

 

А това е коментар на партизан грантоед от 28 ноември. Умиращ от кеф , че Москва спира газта и ние оставаме на студено.

 

2

Четв., 28/11/2019 - 16:22 (нов)

Бончо Генчев

Това със затварянето на тръбата го предвидих тук във форума преди няколко дни, имаше новина за Путин и Зеленски в този дух и разни тинтири-минтири общи приказки.

Ето, че си дойдохме на думата по същество.  -  това е друг известен русофил и газпромексперт удовлетворен от действията на Москва.

 

3

Четв., 28/11/2019 - 16:25 (нов)

JollyRoger's

Кака Нула ще им се притече на помощ с "кубични" кофи и дамаджани. И с нови тоалетни чинии...

отговор

докладвай нарушение

4

Четв., 28/11/2019 - 16:32 (нов)

Verbis verbis

Ох,! Европа изгоря.

Пардон. Замръзна.

  Ето ви и други радостни възгласи възхитени от гибелта на Европа.

 

ЗИП
снимка на ЗИП

Въобше не е имало такава цел.

 

Туй е било в главите само на чугунените евроатлантици.

 

Целта е да се сведе до минимум транзита от там.

 

С пускането на Турски поток на 08.01 и на Северен Поток 2 в първите месеци на 2020г това ще стане.

 

И за некадърните украинци единствения източник на пари ще остане износа на келнери и камериерки...

 

:))

Banshee
снимка на Banshee

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Русия не може да спре доставките на газ през Украйна, тъй като се грижи за интересите на европейските и украинските потребители.

 

По утвърдена традиция заглавието има слаба връзка със съдържанието. Повечето коментари - също. :p

С това Медведев казва, че Русия не иска, а не че не може.

чугуналенина
снимка на чугуналенина

Люблю пpоницателние... ся ако откpехнеш за гpижата към чуждите потpебители след толкоз тежки закани къмто фашицките укpи  цена в pубъли нема да имаш... Пpочем, нема нужда... денги, от ония дет утвъpждавате че биле една зелена шума. Уникални мечкаpские ценности, самоpодние... 

Banshee
снимка на Banshee

Здраствуй Чуги :)

                                       Как чужди, дорогой, украинците са си техни.

чугуналенина
снимка на чугуналенина

Забил, банше, виноват... споpед pусский миp целий миp pусский миp, еpго, нема чужди на таз планета, сичко осъзнато или неосъзнато pусское-pадное... Медвед очевидно има пpедвид извънземната клиентела  на гъзпpом. 

Krasimir Chenov

Ама това винаги много ме е кефело:

- Аз мога, ама не искам! 

Евала бате!

Желязко Желев

              Представям си Медведев да каже ''не може' пред Путин.Щего оседлае като министъра дето щеше да изнася свинско за малайзия.

              Може да се спре газта.Въпроса е кога и защо.Има и още един вариянт който тук не се обсъжда.Подаването на газ само за Украйна??

            Кой ще увисне като 'прани гащи''. Познахте .Държавата управлявана от "праните гащи'Размахаха ли ни пръст?Случайно?При Путин няма случайни неща.Връщайки се от Сирия нареди от самолета мащабни военни учения.Малко след това нареди интервенцията в Сирия.С други думи газта за България мина етапа учение.

Кара Колю

Желязкоо... България има сключен договор с Русия до 30.11.2022 г. за доставка на газ - Пък тя - Русия де, ако иска и с гальоти да го докара до българо-румънската граница...

П.П. И понеже оня ден рекохте тук, че "вземи, или плати" важал само да купувача, то - за да накарам форумците да вземат и да улязат уз Уикито - ще река, че реципрочният израз е" транзитирай, или плати" - Израз, заради който Газпром газ пикае, и ще трябва да връща на Украйна къдя 3,000,000,000 доларя - засега... Щото има йощ едно искче - за 12,000,000,000 руб...уффф доларя, де...

Stern

Кара Колю, договорът ни с Русия е франко украино-румънската граница. Там получаваме.

Газпром подава в Украйна количеството за нас, а ако то не стигне до границата с Румъния е форсмажор по вина украинска. Да си го търсим от укрите.

Както беше онази зима.

geo_19

Колега, България има сключен договор за транзит на газ до 2032 год. Ама какво от това? България вече се отказа от възможността повече от 10 год. да получва транзитни такси без да извършва транзит на принципа "пренеси или плати". Познай защо?

mi6osp.

Хъм, сигурен ли  си, че ако границата не е румънска, а е турска, договорът ще е нарушен? 

Защото до Турция газ се доставя и със Син поток и до 08.01.2020 ще ни го доставят така. 

 

От седмица Русия демонтира част от оборудването за пренос на газ през Украйна.

Което означава, че натам ще върви само газ за собствена консумация. 

 

Кара Колю

Още не се отказала - ще - когато тръгне газта от Турция... и бъдат сключени договорите за транзит и доставка...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×