facebook
twitter

Горещи новини

Разкриха руско-турското споразумение за Идлиб

То съдържа 10 точки
2787
Агенция Фокус

Детайли от меморандума за стабилизация на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, подписан от Турция и Русия в черноморския курорт Сочи, се появиха на бял свят. Споразумението съдържа 10 точки и в него се отбелязва, че провинцията ще бъде демилитаризирана зона на деескалация, в която ще патрулират въоръжените сили на Турция и Русия, предава Агенция Фокус като се позовава на електронното издание на вестник Yeni Safak.

Разположен в близост до турската граница, Идлиб има население от повече от три милиона сирийци, много от които избягаха от други градове по време на офанзивите на сирийските правителствени сили, отбелязва изданието.
Миналия месец, продължава вестникът, Дамаск анонсира, че ще започне мащабна офанзива в района, който отдавна е контролиран от различни въоръжени опозиционни групировки.
На двустранната среща между президентите на Турция и Русия Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин бе постигнато стабилизационното споразумение, което накара милиони мирни граждани да си отдъхнат, коментира „Йени Шафак“.
Договорът между Турция и Русия може да се определи като пробив след като на тристранната среща с Иран не бе постигната сделка за примирие, коментира вестникъ.
Изданието се свързало за коментар с руския военен и политически експерт Денис Коркодинов, който заявил, че споразумението от Сочи гарантира, че радикалните групировки повече няма да застрашават сирийския мирен процес.

83

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

15234 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1734 14
Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2612 13

Коментари

Страници

ЗИП
снимка на ЗИП

Браво на редакцията ! Изключително ценен документ е това !

 

Особено точка 3 ! Това е най-важното нещо, което бях казал, че ще определи дали Путин е направил "Минск" или е "надградил"...

 

В точка 3 пише :

 

15-20км  "навътре в зоната за деескалация" !

 

Ако турския вестник предава истинския меморандум можем да заключим, че Путин все пак си е осигурил едно 50% от провинция Идлиб "без да пукне пушка".

 

Много важна е и точката която регламентира, че до края на годината магистралите Алепо-Хама и Алепо-Латакия трябва да бъдат отворени....

nibbler

Това, че ще има руско-турски патрули не значи, че Идлиб е даден курбан на Турция като Голанските възвишения и че след месец или три сирийската армия няма да навлезе в Идлиб, докато руснаците сдържат турците и Ердо се чуди откъде му е дошло.

nanyac

В точка 3 пише :

 

15-20км  "навътре в зоната за деескалация" !

В точка 3 не пише такова нещо.

В точка 4 пише, че очертанията на демилитаризираната зона са предмет на консултации.

В точка 1 пише, че турските наблюдателни постове ще бъдат укрепени.

В точка 2 пише че Р.Ф. трябва да предприеме всички необходими мерки за да не допусне военни действия в Идлиб. Подозирам това ще бъде една нелека задача.

 

 

ЗИП
снимка на ЗИП

Аз пък мисля, че засега точно това означава.

 

Разбира се Сирия може да не съобрази с Русия и да се опита да щурмува град Идлиб. Но тогава ще се изправи сама срещу турската армия и предизвестен край от битката.

 

Апропо анализатора Владимир Чуков каза по Хоризонт, че има споразумение в тея 15-20 км да навлиза "сирийска гражданска администрация" .

 

Наистина все едно се върви към раздел на провинцията.

 

В тази връзка казуса с Ил-20 добива още прелюбопитни очертания и особено това, че съвпадна по време точно с тази сделка между Русия и Турция.

 

Кой би имал интерес от това да нямаше такава сделка и Русия и Турция да се сбият ?

 

Почти всички :

 

Радикални кръгове в Сирия и Иран, Израел, САЩ, Саудитска Арабия.

 

 

otvrat1

Тов. Ердо трябва да вземе всичкото тежко желязо от групировките и задели само своя башибозук. Всичко друго да изгребе към кюрдите. Да се оправят там с американците. За всички това е кяр-кяр ситуация.

nibbler

Интереса на руснаците е да изплашат терористите, терористите да напуснат Идлиб, поне някои, и след няколко месеца, вероятно след изборите на 6 ноември, или ако се офлянкват по Коледа да се навлезе и да се изрине отслабения остатък. Другото ще е предателство на Путен и повторение на нашето Освобождение/балканизация. 

Rumen5252

Интереса на турците е да си завоюват тази област и да я откъснат от Сирия. Затова и си създават гражданска администрация там под турско ръководство. Сега на турците им се дава време да продължат и довършат работата.
Никакви руски интереси няма в това споразумение. Интересът, главният, на Русия беше да стигне до туската граница и да заплашва Турция за да я принуди да се върне към "Турски поток" с три нишки. Не стана и няма и да стане - НАТО каза ясно "Не!". Дотук с плановете на Русия в Сирия.
Иранците също не са много разтревожени за Идлиб - те си постигнаха целите относно шиитската дъга. И ако някой им пречи, това не е Идлиб, а Израел и донякъде САЩ.

И не предвиждам битки около Идлиб за доста дълго време. Русия няма да посмее да задейства авиацията си (турците там имат ПВО, и то сериозно, имат и стингери), а без авиация сирийците и иранците, ако предприемaт нещо, ще бъдат размазани с помощта на турската авиация. Ситуацията се стабилизира.
Идва трудното за Русия - искат се много пари за възстановяването на Сирия. Ручането на жабетата от руска страна продължава. С такъв президент като Путин - толкоз (т.е. нула)

PS От днес Русия дръпва силно напред - разбра се защо е изостанала?:

https://lenta.ru/news/2018/09/21/chto_vi_govorite/

15:56, 21 сентября 2018

"Объяснена отсталость России"

PPS Руснаците се съгласиха, че израелците нямат никаква вина.

https://lenta.ru/news/2018/09/21/sorok/

В результате переговоров военные договорились «продолжить имплементацию системы деконфликтизации» и продолжить координировать свои действия в регионе.

 

аиг3

Няма руски интерес тук. Идеята беше да изринат и последните джихадистки остатъци, плюс каквото е останало от ССА, но в случая и Турция, и САЩ, и Франция показаха, че са против. Това споразумение е с благословията на всички заинтересовани. И реално може да не е в полза за самата Сирия, но е в полза на Европа-сепестяваме си още хиляди бежанци.

onzi

Ако турския вестник предава истинския меморандум 

струва ми се съмнително, в т.1 пише идлип, а в т.2 - идлиб. не че не може да е техническа грешка, ама...

paragraph39

  REUTERS: Сирийските кюрди обявиха, че не могат вечно да държат при себе си чуждестранните джихадисти

21.09.2018 г.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

От няколко месеца насам опонирам на "геостратега" ЗИП, че мащабна операция в Идлиб сега и в близките месеци няма да има. По много причини, които съм изброявал неведнъж. 

През следващите месеци най-важната дейност ще е мащабната кандърма на "умерените главорези" да се помирят с властта, възползвайки се от амнистията. И съм сигурен, че в тази насока ще има значителни успехи, защото след последните развития в Източна Гута, където беше най-мощният укрепрайон, и в Дераа и Кунейтра, "умерените главорези" остават без кауза и без перспективи. При това са на една територия без особени ресурси и волю-неволю участват в борбата на паяците в буркан за оцеляване. Да не забравяме, че са там и с цялата си рода. 

Очаквам наистина да протече разграничение между непримирими и умерени главорези, след което да последва продължителен период на омаломощаване чрез въздушни удари и акции на спецназа. 

Накрая, след някоя и друга година, ще се организира конференция, която да осигури на Турция буферна зона срещу кюрдите, и Идлиб ще се върне в патримониума на Сирия. 

Други развития ми се виждат малковероятни. 

nibbler

Това,  което забравяш е че в Идлиб умерените главорези не са само сирийци. Уйгурите, чеченците,  саудитците и македонците и те ли ще се кротнат? Те са отишли или са били пратени там на джихад. Русия не иска някаква "ювелирна" обсада тип Плевен/Юруш на маслините. От друга страна Путен показа, че и той по стар руски обичай не довършва почнатото, макар да е стигнал почти до края. И при Мариопул така. 

don_banani

Айде бе ЗИПе, верно ли?

 

Путин играе всички и то много добре... уж не се съгласи на сделка за Идилб и тъкмо всички са начоколиха да удрят отново Сирия, той взе, че пристана на Джоланя... с това им върза ръцете - агейн и получи повече от това, което щеше да получи отначало ? - няма войни за тях, там да се гърчат като червеи посипани със сол! 

 

15 те войници от ИЛа, някой видя ли ги, имената съобщиха ли ги? 

 

... един Путин ги направи разногледи, не си представям, ако са двама ?

Сгугню
снимка на Сгугню

В точка 3 пише :

 

15-20км  "навътре в зоната за деескалация" !

 

Ако турския вестник предава истинския меморандум можем да заключим, че Путин все пак си е осигурил едно 50% от провинция Идлиб "без да пукне пушка".

Нищо не си разбрал или пък тълкуваш точката както ти е изгодно.

Всяка от договарящите се страни ще осигури в своята зона на контрол, 15-20 км демилитаризирана зона. Никакъв Путин няма да получи и метър контрол повече, отколкото сега има.

 

А си изпуснал и втора точка, която определя, че никакви атаки към Идлиб няма да има и нещата остават в status quo.

Това го рекох, без да зная съдържанието на споразумението, още тази сутрин.

 

Никаква офанзива няма да има към Идлиб, другари!

 

С всички последици от това, за които говорихме вече под другата статия от сутринта насам.

А турците въобще не са се ангажирали да спират атаки срещу контролираната от русосирийците територия (напр. дронове към Хмеймим). няма аналог на руските задължения по т. 2 за турция!

 

Въобще цялото споразумение може да се определи ясно като путински провал!

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Уйгурите, чеченците,  саудитците и македонците и те ли ще се кротнат?

 

Въпросните създания не са "умерени", а баш главорези. 

За тях никой няма илюзии, че ще се кротнат. 

"Умерените главорези" са джихадистите от "умерената опозиция". 

ЗИП
снимка на ЗИП

Точка три е пределно ясна :

 

"15-20 км deep in the deescalation zone" !

 

Пределно ясно. Демилитаризирана зона е навътре в самата деескалационна зона.

 

И там ще има смесени "руско-турски войски".

 

Така, че Путин според тоя документ взима 50 % от Идлиб.

 

За което заслужава поздравления, което съвсем не означава, че ще бъде забравена случката с Ил-20.....

 

 

otvrat1

Всяка от договарящите се страни ще осигури в своята зона на контрол, 15-20 км демилитаризирана зона.

 

Сгуня, като не разбираш английски, защо се напиняш да се резилиш? Недей така, и мен излагаш!

hamel

От фчера тва споразумение е офицялен документ на СС на ООН.  Кво му има за разкриване, секаш е разкриване на бременна

ЗИП
снимка на ЗИП

Мълния !

 

МО на Турция :

 

В дните 19.09-21.09.2018г  на посещение в Анкара бяха представители на Руския генщаб с които определихме детайлно според географията кои градове влизат в зоната !

 

https://ria.ru/syria/20180921/1529097200.html

 

p.s : Огън, служба не остана. Съвсем скоро ще се разбере, които градове влизат в тая пуста зона защото без никакво съмнение, когато почнат да навлизат съвместните руско-турски части ще има и "журналистически десант" да прави "ПиАр"....

otvrat1

ЗИП-е, то в първа точка пиоше, че турската зона става зона за де-ескалация. Значи всичко, което влиза там. И 15 -20 км навътре.

hamel

Офф! Кво му уйдисваш, поне ти!

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Всяка от договарящите се страни ще осигури в своята зона на контрол, 15-20 км демилитаризирана зона. Никакъв Путин няма да получи и метър контрол повече, отколкото сега има.

 

Нищо подобно! Гусин Сгугню май не умее да чете с разбиране. 

Казано е: "Ще бъде установена демилитаризирана зона в областта на деескалация с дълбочина 15-20 км". 

Според теб терминът de-escalation area какво означава? Зоната на контрол на Турция, съответно на Русия ли? И коя е зоната на контрол на Русия в Идлиб? 

 

Требе да се мисли. 

Да се мисли, требе. 

 

P.S. Извинявам се, че повторих аргументите на някои форумци. Бях започнал да пиша, но се залисах с други неща. 

Инак заключението трябва да се повтаря на кир Сгугню всеки път от всички. 

mi6osp.

Повтарям коментара си от 12.48 днес, защото тук е по-актуален.

 

Със споразумението за Идлиб с Ердоган,  Путин отряза възможностите за атака на обекти в Сирия с крилати ракети от САЩ и компания като отговор на лъжливи  химични атаки на Асад, организирани  от белите каски. Вече се провали първата- в мрежата се появиха подробни видеофайлове с подготовката ѝ- предоставени от турското разузнаване. А това не е малко. Без тези атаки стоенето на силите на САЩ и ко. срещу Сирия става безсмислено.

Колкото до Идлиб, колко ще издържи той в обсадата на патрулиращите по границите му  руски и турски сили?

otvrat1

За който не е разбрал :

 

Заетата от Турция зона става зона на де-ескалация. В тази турска зона, 15-20 км навътре , се създава демилитаризирана зона.

ЗИП
снимка на ЗИП

Апропо в момента в провинция Идлиб има многочислени митинги с протест срещу споразумението между Ердоган и Путин !

 

От това по-ясен сигнал и силен знак, че това споразумение е изгодно на Асад здраве му кажи .

 

Иначе за кво ще протестрират ?

 

Отворете "Youtube". Протести, плакати срещу "предателя Ердоган"....

 

:)

otvrat1

От това по-ясен сигнал и силен знак, че това споразумение е изгодно на Асад здраве му кажи .

 

"Сирийская Арабская Республика приветствует соглашение по провинции Идлиб, о котором было объявлено вчера в российском городе Сочи, и подчеркивает, что это соглашение явилось результатом интенсивных консультаций между Дамаском и Москвой, в полной координации усилий сторон", – цитирует источник агентство SANA. 

РИА Новости https://ria.ru/radio_brief/20180918/1528822600.html

ЗИП
снимка на ЗИП

Е па нека си остава. Къф е проблема ?

 

Разбира се, че ще си остава и че там ще има турски войски. Но ще се намърдат и руски.

 

Важното е че демилитаризацията е навътре към турската окупационна зона а не към руската окупационна зона.

 

Защото дайте да си говорим истината :

 

Държава Сирия де факто не съществува ами има "тройна окупация" - Русия, Турция, САЩ.

 

По същия начин някога между три държави бе разделена Полша ...

 

:)

 

И в този "триъгълник" много е важно които две държави ще се обединят срещу третата....

 

:)

otvrat1

Но ще се намърдат и руски.

Важното е че демилитаризацията е навътре към турската окупационна зона а не към руската окупационна зона.

 

Точно така! Вярно с оригинала.

Сгугню
снимка на Сгугню

Всяка от договарящите се страни ще осигури в своята зона на контрол, 15-20 км демилитаризирана зона.

 

Сгуня, като не разбираш английски, защо се напиняш да се резилиш? Недей така, и мен излагаш!

 

Думата "своята" преди зона на контрол дъл я прочетохте двамцата със ЗИП?

Ха.

И ти ше ми правиш забележки.

 

Требе да се чете.

Да се чете требе.

И то с разбиране.

ЗИП
снимка на ЗИП

Едно време Петербург така "демаркира" границата между Китай и Русия по река Амур. В големи части границата минава по китайския бряг на реката и де факто цялата река по границата е руска.

 

Тогава Китай е бил слаб и се е съгласил на такова нещо. После стана силен и поиска да промени демаркацията и стана 1969г.

 

След това стана 2001г  и Путин направи малки корекции, но в 99 % от случая всичко си остана както беше ....

 

 

Добра работа на руската дипломация в случая Идлиб подкрепена с "демонстрация на военна заплаха".

 

Но все пак да изчакаме "съвместните патрули". Докато не видя руски патрули в Морек или Кафр Зита да кажем няма да може да се твърди 100% че това което е написано в меморандума е това, което между 19-21.09 е съгласувано в Анкара....

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш