facebook
twitter

Горещи новини

НСО пазело Доган, защото бил застрашен от чужда държава

Това отговорили от службата на питане на вицепремиера Валери Симеонов
1810
БГНЕС архив

Денонощната охрана на Ахмед Доган, която той има от Националната служба за охрана била, защото имало застрашеност от чужда държава. Това отговорила НСО на питане на вицепремиера Валери Симеонов.

Ето пълния текст на публикуваното от Симеонов във Фейсбук:

"По повод на поискана от мен информация за необходимостта от охрана от НСО на лидера на ДПС Ахмед Доган, ангажираността на длъжностни лица с тази охрана, както и на каква стойност се извършва тя, получих отговор от НСО с изходящ номер КИ - 613 от 02.10.2018.
Въпросният отговор описваше изчерпателно законовата уредба, вътрешно-ведомственият документооборот и изискванията за достъп до част от исканата информация, но практически не даваше отговор на по-голямата част от поставените въпроси. Единствената конкретна информация е, че охраната се осъществява от 2009 г. 
По тази причина, поисках повторно отговор на поставените въпроси и проведох неколкократни срещи с Министъра на вътрешните работи, Вицепремиера по вътрешен ред и сигурност, както и с началника на Национална служба за охрана.
Днес получих писмен отговор от НСО с изходящ номер 2608 от 5.11.2018, в който е изложена максимално допустимата за явно ползване информация, която предоставям на обществеността.
1 Въпрос: На какво основание се отпускат суми за охрана на г-н Ахмед Доган?
На основание решение на Комисията по чл. 23 от ЗНСО, състояща се от Началник на НСО, Председател на ДАНС и Главен секретар на МВР, Ръководителите на служба Военна информация и на Държавна агенция „Разузнаване“.
Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея. Става въпрос за наличие на застрашеност от чужда държава. Това е наложило необходимостта от денонощна охрана на Ахмед Доган до настоящия момент. 
2 Въпрос: От колко години се осъществява охраната му, колко души са ангажирани и какви средства се осигуряват за неговата охрана?
Охраната се осъществява от 2009 г. Съгласно Закона за НСО, видът, обхватът и времетраенето на охраната, както и друга информация, обективирана в решенията на комисията по чл. 23, не може да бъде разгласявана. Това е така, защото въз основа на нея могат да се правят достоверни изводи за количеството и качеството на използваните сили и средства за гарантиране безопасността на охраняваните лица, което би улеснило планирането и извършването на опити за терористични действия или друго посегателство.
3 Въпрос: Каква е точната изразходвана сума до момента и има ли непосредствена опасност за живота на г-н Доган, с която да се оправдаят разходите?"

Въпреки отказа за предоставяне на точна информация за изразходваните суми за охрана, в писмото изрично се указва, че те са многократно по-малки от сумарните разходи за охрана на лицата, които трябва да бъдат охранявани по силата на закона: Президент, Министър-председател, Председател на Народното събрание, Вицепрезидент, Главен прокурор.
Общият размер на месечните разходи за охрана (в т.ч. транспорт) нямат нищо общо с разпространяваните от медиите суми и са съизмерими с месечното възнаграждение на един телевизионен водещ от сутрешен блок или на началник отдел в държавно търговско дружество. 
По този ред са били охранявани в определени периоди от време и други политици като Лютви Местан, Румен Петков, Иван Искров, и др. 
След ерата на социализма, в която по политически причини загубиха живота си и бяха репресирани десетки хиляди български граждани, обявени за „врагове на народа“, за щастие през новата история на България след 1989 г. не е допуснат случай на политическо убийство с изключение на убийството на Андрей Луканов по неизяснени политически или икономически причини. Подобен случай не бива да се допуска днес, когато България вече е член на Европейския съюз, а не на Варшавския договор.
Периодично ще изисквам информация от НСО за наличието на основание за продължаване на охраната на Ахмед Доган от НСО и нейното прекратяване при отпадането или намаляването на степента на застрашеност."

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

1730 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3078 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

808 4

Коментари

Solace

Ама чакайте малко - Доган не е председател на ДПс, а почетен такъв. Това не го прави важен за охрана!!! 

Стоф

Доган действително трябва да бъде добре охраняван, но не от НСО, а в някой от държавните затвори. 

Stern

Е нали падишахът на тази "чужда държава" Му е пръв дост?

И контролира всичко в тази "чужда държава"?

Къде е тогава логиката тази "чужда държава" да плаши Доганя?

АГРЕГАТ СОЦИАЛЕН
снимка на АГРЕГАТ СОЦИАЛЕН

по скоро по Заповед на чуждата стояща на юг и черно море  държава  се пази чуждия резидент.

Penchobre

в писмото изрично се указва, че те са многократно по-малки от сумарните разходи за охрана на лицата, които трябва да бъдат охранявани по силата на закона: Президент, Министър-председател, Председател на Народното събрание, Вицепрезидент, Главен прокурор.
Общият размер на месечните разходи за охрана (в т.ч. транспорт) нямат нищо общо с разпространяваните от медиите суми и са съизмерими с месечното възнаграждение на един телевизионен водещ от сутрешен блок или на началник отдел в държавно търговско дружество. 

 

Че те и на министър председателя са по-малки от сумарните разходи на Доган и другите.

Струва ми се, че се усеща едно омаловажаване на разходите за охрана и превоз на г- Доган, особено в сравнението с тези на телевизионен водещ. В написаното от г-н Симеонов "лъха" една мъжка симпатия! Не знам защо титлите са изписани с главни букви. Съществителните нарицателни имена, които означават длъжности и звания, се изписват с малка буква. ?

Шлифера

Амчи  то тогава е наложително и Омбудсман Манолова да се охранява щото и ТЯ Е ЗАПЛАШЕНА ОТ СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА с репресии, унижения и т.н.

 

Шлифера

Да кажем 82% щото и аз съм за прочистване....

SSlavov

имало застрашеност от чужда държава

 

не е ли по-безопасно да му дадат нова самоличност и да иде в друга държава .Той е гарант за етническият мир и трябва да има максимална сигурност ,а тук сме на кръстопът .

Manrico
снимка на Manrico

НСО на чие подчинение беше?

Forza NATO

На злия чорап.

 

Сега ти си на ред - кажи на чие подчинение са останалите четирима от петимата, които участват в комисията, определяща има ли заплаха, няма ли. 

(Подсказка - пише ги кои са и в бачовия обзор.)

Forza NATO

Общият размер на месечните разходи за охрана (в т.ч. транспорт) нямат нищо общо с разпространяваните от медиите суми и са съизмерими с месечното възнаграждение на един телевизионен водещ от сутрешен блок или на началник отдел в държавно търговско дружество. 

?

 

То пък една охрана... (както се казваше във вица)

Slava
снимка на Slava

Пазят го, а той от страх ще изкупи цялата държава. Защото половината отдавна е негова.

Диагностик

Доган го е страх от турските служби. Не смее да припари до Турция.

Телевизионните водещи с големи заплати вземат 17-19000 лв/ месец. Доган го охраняват 14-17 души (на смени) и всеки взема заплата над 2000 лв/м. Валери са го подхлъзнали яко. 

Да си пазим хидроинженера, че може да останем и без студен резерв (на електроенергия). 

ИвКо

Доган няма право на достъп до турска територия, стъпи ли там директно отива в затвора. Значи е от лошите, добрите са тия дето са на каишка при Ердоган.  

rurade
снимка на rurade

Всеки може да изфабрикува мнима заплаха.Доган не го охраняват, а по-скоро е под домашен арест контролиран от  НС.

Варели явно като временна патерица на управляващите  не е от кръга на посветените в тази тайна...

TheBahurKing

Другарчета, това е вашият бивш и бъдещ партньор, ментор на един предприемчив млад и успял бизнесмен, когото искахте да направите шеф на ДАНС, и който е в услуга на бившите, настоящите и бъдещите властници.

Гларyс

Доган е крупен инвеститор - ей го на и централа си купи човекът, за цели 3500 лв кървави пари...

И е капацитет с експертиза по водните каскади, как няма да го охраняват - национално богатство ни е и емблема на безкрайния преход наникъде. Като умре и в мавзолей може да го поставим...

Mастар

господин Доган си има държава и ще прави в нея каквото сметне за нужно. 

Раята има единствено право, да плаща колкото и се посочи.

За живеещите тук това е напълно ясно и разбираемо, те го намират за нормално, законно и справедливо. 

Това е основата на българският етнически модел. 

 

Domi

Очевидно Доган може и сам да си плаща охраната след като придоби ТЕЦ Варна за 3500 лева и като собственик ще получава по 2361 лева на ден само от тази официално обявена придобивка т.е. за нищо правене, т.е. подържане на студеният резерв и факта че го прави така явно и преднамерено е чиста проба подигравка със суверена.  Доган е под опеката на Руската империя и без нея нито НСО нито кевларените одеала ще го спасят. Доган е контра тежеста в територията с която се насочва, повдига територията в определена посока, от която се ползват и американците...

Влез или се регистрирай за да коментираш