Quantcast

Медия без
политическа реклама

Над 600 души на ден се нуждаят от кръв

14 Юни 2019
Илияна Кирилова

Всеки ден повече от 600 души у нас имат нужда от кръвопреливане. Едва 25% от кръвта у нас обаче се набавя чрез доброволно кръводаряване, а страната ни е на едно от последните места по брой кръводарители в Европа, съобщава "Медияпул".

През миналата и последните няколко години у нас се правят по над 165 000 кръводарявания. Страната ни е с 24 кръводарители на 1000 души население, докато в Европа варират между 25 и 36 на 1000.

В Световния ден на доброволния кръводарител 14 юни от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) напомнят колко важно е да се дарява кръв редовно.

Кой може да бъде кръводарител?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител. Ако лекарят ви разреши, ще дарите 450 милилитра кръв за около 5-7 минути.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Два-три дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителя трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни.

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Не съществува никаква възможност от заразяване с ХИВ/СПИН или друга инфекция, предавана по кръвен път.

Кръводаряването е полезно. То стимулира процес на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.

Част от целите в програма 2020 на Световната здравна организация (СЗО) е до 2020 година всички държави да успяват да набавят нужната им кръв изцяло от доброволни и безвъзмездни кръводарители, които специалистите обявяват за най-безопасната група донори.

У нас обаче под 25% от кръвта е от доброволно кръводаряване и 75% се набавя по спешност от близките на нуждаещия се или е обект на покупко-продажба, което е незаконно и крие рискове.

Само 450 милилитра дарена кръв могат да спасят три човешки живота. Най-рядката кръвна група е тази, която в момент на спешност е в критична наличност. За да не сме поставени в безизходица да търсим кръв по спешност за себе си или свой близък, най-добрият вариант е да имаме развита и работеща система за доброволно кръводаряване.