facebook
twitter

Горещи новини

Гърция спира "златните пенсии"

9744
Агелиофорос
Янис Вруцис

Гръцкото консервативното правителство на новия премиер Кириакос Мицотакис спря високите пенсии, които лявата СИРИЗА е отпускала на висши държавни служители, съобщи електронното издание на в."Български новини".

„Златни пенсии са изплащани по време на СИРИЗА“, информираха на първа страница гръцките медии и поясняват, че рогът на изобилието е бил предназначен само за избрани хора – адвокати, директори на държавни компании и журналисти. Данни за тези случаи изнесе новият министър на труда Янис Вруцис.

„Когато поех поста, заварих шокиращи данни. Заварих изчислени пенсии в размер от 10 хиляди евро до 20 и дори до 24 хиляди евро на месец! Поисках обяснения. Защото това означава, че на човек за десет години трябва да се изплатят 3 милиона евро“, каза той.

Предишното правителство дори е подготвило документите за нова партида „златни пенсионери“.

Със заповед на министър Вруцис, след гласуване в парламента, се спира изплащането на тези пенсии, преизчисляват се, като се поставя таван от не повече от 4 хиляди евро пенсия на месец в редки случаи на осигуровки в изключително големи размери.

Обикновените гръцки пенсионери, чиито пенсии по време на кризата бяха орязани точно 12 пъти, са шокирани след разкритията, пише изданието.

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

15658 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1852 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

803

Коментари

ирис

Където минат левичарите - социалисти, зелени, рубладжии и пр. трева не никват. 

Invisible

  "  бяха орязани точно 12 пъти.."

 

 Не ми е много ясно това!

 Пенсията е била 2400 евро, а сега е 200?

 В момента средната пенсия е 720 евро.

  

 

д-р Косeв
снимка на д-р Косeв

Фашаги! Гръцкото АБПФК нема да ми прости това.

КатеринаK

Ей затова трябва чат пат да се сменят управляващите.

TheExperience

Фейк нюз - спомням си вица за трите плика...

kaily
снимка на kaily

що не кажете колко са обикновените пенсии и да ги сравните с българските, а всеки пък квото и да стане по света, услужливо сравнявате с Путин и Русиь.

Сега колко му е да напишете минималната и средна пенсия в Гърция и в България?

geo_19

А защо не потърсят проблема в гръцкия пенсионен модел? Доколкото си спомням, база за размера на пенсията в Гърция служи дохода от последната година преди пенсионирането. (нещо като нашите три най-добри години от последните петнадесет). Тука сами вкарват в изкушение хората които могат да си го позволят да се осигуряват в последната година на немислими висоти. Както правиха нашите банкери от фалиралите банки през 90-те години и които сега трябваше да взимат 17 х. лв. пенсия ако го нямаше тавана. 

сталкер пустиняк

Брей, колко възхищение имаше към Сириза у нашия форум! Какви политици били, как натрили носовете на европейците...Пък какво излезе? Просто си уредиха техните си хора за сметка на обикновените гърци. 

Това пенсия от 24 хил. евро на месец си е супер, дума да няма, ама на фона на орязаните пенсии на гръцките пенсионери си е престъпление. 

paragraph39

Размерът на пенсиите на конкретни пенсионери трябва да е обвързан с размера на  пенсионните вноски на тези конкретни пенсионери!

Ако я няма тази/такава/ обвързаност, ще е Несправедливост!

Още повече, пък, че размерът на Доходите/заплатите, печалбата/ е свързан/трябва да е!/ с Търсенето и Предлагането на съответния вид Труд и резултатите от него! Т.е., размерът на Доходите е свързан с нуждата на Обществото от съответния вид труд и резултатите от него! Сиреч, при висока нужда- високи Доходи! Оттам и високи пенсии- поради съответните високи пенсионни вноски!

Отделно, че: НЕсправедливо е да се се променят едностранно/ от държавата/ , в ущърб на вече Правоимащите по вече съществуваща договореност с държавата , правилата на Пенсионното Осигуряване, които са били по време на започване на трудовата дейност и пенсионно осигуряване на бъдещите тогава, но сегашни пенсионери! Такава промяна трябва да важи само за започващите трудовата си дейност или дали писмено съгласие за такава/ в техен ущърб!/ промяна! КАЗАХ! 

сталкер пустиняк

Ти си разбирал от всичко, бе! Същинский форумен Волен.

Хумангоид

Ние тук за правилните хора сме измислили агенции, институти, консултации, политически кабинети,  фондации и спортни федерации, и никой гък не може да каже, щото никой не може да им хване спатиите.

dissidentbg

И в Гърция, както навсякъде из Европа, всеки може да взема повече от една пенсия. Едната е държавна, а другите са частни.

НИКОЙ не може да ореже частна пенсия.

 

"чиито пенсии по време на кризата бяха орязани точно 12 пъти" Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ.

 

Гърците получават държавна пенсия според годините които са ЖИВЯЛИ в Гърция. Нужни са поне 40 години да са живяли в Гърция. Пенсията за живялите 40г в Гърция и 15 години вноски е 345 евро. При 20 години вноски е 384 евро. Живялите по-малко от 40 години получават процент от максимума.  

 

От 2016г максималната пенсия в Гърция е фиксирана на 2000 евро, ако се получава една пенсия и 3000 евро при повече от една пенсия.

paragraph39

СТАЛКЕР ПУСТИНЯК,

/:/Ти си разбирал от всичко, бе! Същинский форумен Волен

......................................................................................................................

Който си /на/прави труда да разсъждава и анализира логично, и без да "разбира всичко", може да стигне до логични и правилни изводи!

Още повече, когато става въпрос за Справедливост- т.е., другите да НЕ ти нанасят щети и ти да НЕ нанасяш щети на другите!

Опитай!

УСПЕХ!

 

сталкер пустиняк

Имаше един във форума, дето разбираше също от всичко - компютри, здравна осигуряване, икономика. Даже, като си правеше труда да разсъждава и анализира логично, беше опровергал ОТО на Айнщайн.

geo_19

Като чета извора "електронното издание на в."Български новини" май ще излезе фалшива новина? 

Влез или се регистрирай за да коментираш