facebook
twitter

Горещи новини

Френски кантон гарантира минимален доход от 1000 евро на жителите си

1493
Pixabay

За първи път във Франция в кантона Гранд-Сент в покрайнините на северния град Дюнкерк градският съвет въведе "гарантиран социален минимум" - месечна помощ от малко над 1000 евро за 1500 домакинства. Целта е да се помогне на жителите, живеещи под границата на бедността "да живеят като нормални хора", каза един от бенефициентите пред Франс прес. 
Програмата е предназначена за домакинства, чиито доходи са недостатъчни за достигане на прага на бедност във Франция - 50% от средния доход или 855 евро на човек. Подобна ситуация заплашва над 17% от 24-те хиляди жители, казва кметът на Гранд-Сент Марсиал Бейерт: "Безработицата в Гранд-Сент е над 25%, така че трябва да намерим решения, защото знаем много добре, че все по-малко добре платени работни места ще идват при нас. Имаме проблем с безработицата в района на Дюнкерк и от нас зависи да променим бъдещето си."
"Когато едно семейство мисли само за това как ще си плати наема, как ще се изхрани до края на месеца, не може да се мисли за професионална реинтеграция или за почивка. Те не мислят за нищо друго, освен за оцеляване. Ние им даваме обратно малко достойнство", заяви кметът Бейерт.
След създаването на системата около 400 души са се възползвали от нея. От май до декември общината е отпуснала за нея 1.2 млн. евро. За получаване на помощта обаче се подписва договор с условия и ако те не се спазват - тя се спира. "В границите на гарантирания социален минимум хората се задължават от една страна на участват в проект за социална подкрепа. На второ място да ни информират за промяна в обстоятелствата, която оказва влияние върху получаваните доходи. И на трето място - да изразходват средствата по предназначение - за наем, енергийни разходи, връщане на работа, образование на децата, професионална мобилност ", обясни Хуан Мануел дел Позо, администратор по програмата.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

14235 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1438 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

575

Коментари

Stоrmbringer

Тоя кантон съвсем скоро няма да прилича на френски...

Гласът

 "гарантиран социален минимум" - месечна помощ от малко над 1000 евро за 1500 домакинства

 

От май до декември общината е отпуснала за нея 1.2 млн. евро. 

Излиза, че допълнителните доходи за тези 1500 домакинства ще бъдат средно по 100 евро на месец...

Хумангоид

Нещо в превода май сериозно куца.

По-скоро към доходите им ще се добавя разликата от 50-100-150 евро, за достигане на прага. Така сметките избизат.

Едно е сигурно: "Хуан Мануел дел Позо, администратор на програмата", няма да изпитва никакви финансови затруднения, докато я "администрира", а вероятно и дълго след това.

Що за френско име е Хуан Мануел дел Позо?

тошогошев

Че то в Дюнкерк де що има завод е затворен Почти цялото население там е на социялка 

Звън®
снимка на Звън®

Трънското село Парамун от началото на 2019 г. гарантира 18 лева месечен доход на жителите си. Те имат право и на ежемесечна 15 минутна среща с извънземното същество с условно име Азимут. То от година живее в селото и дава полезни съвети как се блокира електромер. Гледа на карти и умее да кара велосипед без ръце.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×