facebook
twitter

Горещи новини

ЕК пак размаха пръст на Румъния, че не спазва върховенството на закона

Властта в Букурещ не изпрати свой представител на дебатите в Европарламента
740

ЕК за пореден път настоя Румъния да спазва върховенството на закона и заплаши да предприеме мерки срещу страната, ако правителството продължава за нарушава един от основните принципи на ЕС. Това обяви по време дебат в рамките на последната за този ЕП пленарната сесия в Страсбург еврокомисарят, отговарящ за правосъдието, Вера Йоурова. Евродепутатите  бяха недоволни от отсъствието в залата на първия зам.председател на ЕК Франс Тимерманс, който следи спазването на върховенството на закона в страните-членки на ЕС. На дебата не присъства и представител на властта в Румъния, която в момента е ротационен председател на ЕС. 

"Има реален и сериозен риск за голямо отстъпление от постигнатото досега от Румъния по отношение на върховенството на закона", заяви Йоурова. Според нея Букурещ трябва да продължи напред, а не да се връща назад, като така застрашава постигнатия напредък през последните години. "В конструктивния диалог с румънските власти ЕК поиска конкретни действия, само думи на са достатъчни, колкото по-бързо, толкова по-добре...ЕК ще предприеме всички мерки, които са на нейно разположение, ако Румъния продължава да не прави нищо по въпроса", каза още еврокомисарят Вера Йоурова в Страсбург.

В хода на дебата бившият правосъден министър на Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей заяви, че "група корумпирани политици и най-вече водени от господин Драгня (лидерът на управляващата Социалдемократическа партия), не спазват законодателството, те го променят и подчиняват съдебната власт на политиката.

Гневна беше и колежката й Ингеборг Гресле, според която това, което си е позволила за момента Румъния, е прецедент и нито една друга държава от ЕС не си е позволявала подобно погазване на европравилата. Тя смята, че трябва да бъдат спрени парите от евроводновете за Букурещ, както и да бъде активирана процедура по чл. 7 от Договора за ЕС. Гресле се възмути и от отношението на Румъния към Лаура Кодруца Кьовеши, която ЕП подкрепя за прокурор на EС. Властта в Букурещ прави всичко възможно, за да пречи на кандидатурата й. 

Преди дни Партията на европейските социалисти замрази връзките си с управляващата социалдемократическа партия в Румъния, докато правителството не изясни ангажимента си към върховенството на закона и не започне да изпълнява препоръките на ЕК. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

14204 21
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1426 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

574

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Много е зле Румъния.

Добре сме си ние тук.

Европа ни гали по главътъ проста ?

Диагностик

Ако селянката от Крушовица вземе властта, у нас ще стане същото като в Румъния, даже по-зле. 

Човек, уволнен за корупция, да ръководи най-силната опозиционна партия у нас!

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×