Quantcast

Медия без
политическа реклама

Започват масови проверки след смърт на родилка в Луковит

Според семейството на починалата става дума за лекарска грешка

16 Февр. 2023
Pixabay

Здравните власти започват масови проверки след смъртта на родилка и нейното бебе в Луковит, съобщи Нова тв. По случая има образувано и досъдебно производство.

Бебето е родено на 26 януари и е починало на 11-тия ден след раждането, разказва през сълзи бабата.

“Бебенцето се роди 3 килограма без проблеми. Неонатолог на момента! Наддавало е на килограми. Живо, здраво бебе, майка без оплаквания. Без нещо, което да ни притеснява”, казва д-р Йордано Икономов, началник на АГО в Бяла Слатина. 

Седмица и четвърт след раждането си обаче бебето спира да се храни и два дни по-късно умира в линейка на път към болницата в Ловеч.

По думите на бабата детето е отровено от кърмата на майката, защото лекарите забравили да премахнат плацентата. 

Лекарите в Бяла Слатина твърдят, че това е невъзможно. Три дни след смъртта на бебето майката също спира да се храни и да пие вода. Близките отново търсят болницата в Бяла Слатина.

“Жената беше с кръвно 40 на нула. С един ендотоксичен шок. Аз не мога да го гадая. Стабилизирахме я. Възстановихме кръвното налягане 80 на 40. И жената беше за реанимация от по-високо ниво”, казва д-р Икономов. Затова я транспортирали към Плевен с линейка. Според близка на починалата родилка, жената е стояла в линейката 4 часа. 

Ключови думи:

родилка, проверка МЗ